zadanie z mikroekonomii
stata: Pewien producent z posiadanego zasobu czynników wytwórczych może wyprodukować 80 jednostek
dobra X i 20 jednostek dobra Y. Ile jednostek dobra Y producent może wyprodukować, jeżeli
wytwarza 20 jednostek dobra X? Załóźmy, że krzywa możliwości produkcyjnych dla dóbr X i Y jest
liniowa.
Odpowiedź to:
20 * 2/8 = 5
20 − 5 = 15.
Może wyprodukować 15 jednostek dobra Y.
Może ktoś rozumie czemu jest 20 − 5?
23 gru 21:05
I'm back:
20 maksymalna liczba dobra Y odpowiadająca produkcji 80 dobra X.
5 liczba dobra Y odpowiadająca 20 jednostkom dobra X
Stad 20 − 5 = 15
23 gru 22:15