matematykaszkolna.pl
Wielomiany Damian#UDM: Dany jest wielomian W(x) stopnia n>2, którego suma wszystkich współczynników jest równa 8, a suma współczynników przy potęgach o wykładnikach nieparzystych jest równa sumie współczynników przy potęgach o wykładnikach parzystych. Oblicz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian Q(x)=8x2−8.
23 gru 18:13
ICSP: W którym miejscu napotykasz problem? Próbowałeś pokombinować coś z wyrażeniami:
W(1) + W(−1) W(1) − W(−1) 

oraz

?
2 2 
23 gru 18:33
I'm back: Z danych możemy wywnioskować ze: 1) W(1) = 8 2) W(−1) = 0 Zwiazku z tym aby spełnione było rownanie: W(x) = 8(x2−1)*Q(x) + R(x) To musi zachodzic: R(1) = 8 R(−1) = 0 Gdzie R(x) = ax+b Stad nam wyjdzie a=b=4
23 gru 18:35
Damian#UDM: Właśnie dla mnie największym problemem było to, że nie mogę określić od razu jakiego stopnia dokładnie jest ten wielomian Ale bardzo dziękuję Wam za pomoc, teraz widzę, że chodzi tutaj o zupełnie inne podejście. Pozdrawiam Was serdecznie emotka
23 gru 18:45
Damian#UDM: A skąd wiemy, że reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez Q(x) jest funkcją liniową? Zakładamy pierwszą sytuację, że stopień wielomianu W może być 3 i wtedy reszta jest pierwszego stopnia? A dlaczego tak zakładamy?
23 gru 18:48
ICSP: Którego stopnia jak nie pierwszego/zerowego może być twoim zdaniem?
23 gru 18:56
Damian#UDM: No na przykład jeśli wielomian jest stopnia n=5, to wtedy reszta z dzielenia przez Q(x) jest trzeciego stopnia. Ale wtedy nie będzie się zgadzało z tą sumą współczynników, więc trzeba trochę pogłówkować i pomyśleć emotka Ale, dziękuje Wam, nie jest to takie proste, ale myślę, że do ogarnięcia emotka
24 gru 21:14
I'm back: Bzdzura. Reszta z dzielenia wielomianu przez wielomian jest zawsze o conajmniej stopień niższa od stopnia wielomianu przez który dzielisz. Dzielimy przez wielomian stopnia drugiego dlatego przyjmujemy że reszta będzie wielomianem stopnia 1 o współczynnikach które będziemy wyliczać.
24 gru 21:18
I'm back: Na tej same zasadzie − reszta z dzielenia jednej liczby natoralnej przez inną będzie jaka liczba naturalna mniejsza od tej przez którą dzielimy.
24 gru 21:19
Damian#UDM: Racja, pomyliło mi się to naprzykład z tym: (x2−2)(x3−3x+4) , że jak podzielę przez x2−2 to mi zostanie reszta x3−3x+4 Ale to nie jest reszta, tylko wielomian, który nam zostaje z dzielenia, a reszta jest w tym przypadku równa 0. Dziękuję emotka
25 gru 11:54