Funkcja liniowa: parametr a i argumenty przyjmujące wartości większe od 1/3
orka z worka: Miejscem zerowym funkcji f(x)=ax+b jest wartość liczbowa wyrażenia (2−4√x)(2+4√x) dla
x=9.
a) Wyznacz a
Wydaje mi się, że w zadaniu jest za mało informacji, żeby wyznaczyć a. Jak podstawię 9 za x
do tego równania wyżej, to wyjdzie mi 1. Czyli miejscem zerowym jest 1.
Wtedy mam równanie a*1+b=0, ale mam dwie niewiadome w jednym równaniu, więc nie mogę
obliczyć a. Mogę tylko napisać, że a=−b
b) Dla jakich argumentów x funkcja f przyjmuje wartości większe od 1/3?
ax+b>1/3
za a podstawiam −b
−bx>1/3−b
dzielę obie strony przez −b
dla b<0 (czyli −b>0) otrzymuję rozwiązanie
x>−1/3b+1
a dla b>0
x<−1/3b+1
I tutaj pojawia się moje pytanie. Czy da się rozwiązać to zadanie tak, aby wyliczyć wartość
liczbową a i konkretny przedział w podpunkcie b, czy muszę to zostawić tak jak jest?
22 gru 09:49
janek191:
( 2 − 4√x)*(2 + 4√x) = 4 − √x= 4 − 3 = 1
22 gru 10:15
chichi:
10:15 co to jest? Najpierw iksy, później jakaś wartość wkładana, co to za równości?
22 gru 10:21
Mila:

"skrót" myślowy.
22 gru 16:20
orka z worka: janek 191
To policzyłam, chodzi mi o tę dalszą część. Mi się wydaje, że czegoś jeszcze brakuje w tym
poleceniu, a nie mogę znaleźć nigdzie w necie podobnego zadania
22 gru 16:34
PW: A po co szukać? Weź ołówek i narysuj w układzie współrzędnych wykres funkcji liniowej, która ma
miejsce zerowe w punkcie x0 = 1. Jest tylko jedna taka prosta?
22 gru 17:05