ostatnie na dziś
Lombod: trzy pierwsze wyrazy ciągu (−9, x, y, 75) tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny. trzy
ostatnie wyrazy tego ciągu tworzą, również w podanej kolejności, ciąg geometryczny. wyznacz x
i y.
21 gru 21:50
wredulus_pospolitus:
bardzo podobnie do poprzedniego:
2*x = (−9) + y <−−− z ciągu arytmetycznego
y2 = x*75 <−−−− z ciągu geometrycznego
tylko tym razem mamy układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi
21 gru 21:52
wredulus_pospolitus:
pierwsze równanie wykorzystuje fakt, że:
| | an+k + an−k | |
an = |
| co bardzo łatwo i szybko się udowadnia |
| | 2 | |
21 gru 21:53
Lombod: dziękuję
21 gru 21:54
ABC: y−9=2x
75x=y
2
y=2x+9
75x=4x
2+36x+81
4x
2−39x+81=0
odpowiednio
−9,3,15,75
−9, 6.75, 22.5,75
21 gru 21:56
Maciess: Własności ciągu arytmetycznego. Jak masz 3 kolejne wyrazy, to ten środkowy jest średnią
arytmetyczną dwóch skrajnych.
Dla geometrycznego również mamy taką własność, tylko zamien sobie średnią arytmetyczną na
średnią geometryczną.
Masz układ równań.
PS. Zanim wstawisz warto wpisać treść w googla.
21 gru 21:57
Maciess: Oj, ale tutaj dzisiaj frekwencja
21 gru 21:58
Lombod: wpisywałem i nic :c
może nie umiem szukać
21 gru 22:01
Lombod: dziękuję
21 gru 22:01
chichi:
Po co google? Wystarczy mieć podręcznik i odrobinę chęci
21 gru 23:13