asap
Lombod: liczby −3, x ,y tworzą rosnący ciąg geometryczny . liczby te, w podanej kolejności, są
jednocześnie pierwszym, siódmym i dziewiątym wyrazem ciągu arytmetycznego. znajdź liczby x i
y.
21 gru 21:35
wredulus_pospolitus:
Zauważmy, że skoro liczby −3 , x , y tworzą ROSNĄCY ciąg geometryczny, to 0<q<1
x2 = −3*y <−−− z ciągu geometrycznego
−3 + 6r = x <−−−− z ciągu arytmetycznego
−3 + 8r = y <−−−− z ciągu arytmetycznego
układ trzech równań z trzema niewiadomymi ... do dzieła.
I na przyszłość −−− daruj se te 'asap' ... to nie korpo, a Ty nie jesteś naszym przełożonym
21 gru 21:40
Lombod: bardzo dziękuję i przepraszam
21 gru 21:41
wredulus_pospolitus:
A uwaga odnośnie 'q' w tym zadaniu jest bez znaczenia ... ale warto zwracać na to uwagę, w
innym zadaniu może się okazać to przydatne
21 gru 21:42
Lombod: jasne, dzięki za radę
21 gru 21:42