proszę o pomoc w zadaniu
Ełej: Rozwiąż równanie 1 + 4 +7 + ... + x = 1335, w którym lewa strona jest sumą pewnej liczby
kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego.
21 gru 21:04
janek191:
a
1 = 1
r = 3
a
n = x
Mamy
a
n = a
1 + (n −1)*r = 1 + 3 n − 3 = 3 n − 2
| | a1 + an | |
Sn = |
| *n = 1 335 |
| | 2 | |
| 1 + 3n − 2 | |
| *n = 1 335 /*2 |
| 2 | |
(3 n − 1)*n = 2 670
3 n
2 − n − 2 670 = 0
Δ = 1 − 4*3*( − 2 670) = 1 + 32 040 = 32 041
√Δ = 179
x = a
30 = 3*30 − 2 = 88
21 gru 21:13
Ełej: dziękuję bardzo
21 gru 21:24