Optymalizacja
Damian#UDM:
Zadanie 1.
W pewnej firmie koszt wytworzenia x sztuk towaru w ciągu jednego dnia wyraża się wzorem
K(x)=0,1x3+675, gdzie x∊[5, 40].
Ile sztuk tego towaru trzeba dziennie wyprodukować, aby koszt wytworzenia jednej sztuki był
najmniejszy?
Zadanie 2.
Dzienny koszt zasadzenia x drzew w parku wyraża się K(x)=x2−x+250, gdzie x∊[4, 65].
Ile dziennie trzeba zasadzić drzew w tym parku, aby koszt zasadzenia jednego drzewa był
najmniejszy?
21 gru 19:29
wredulus_pospolitus:
zad 1
| f'(x) | | f'(x0) | |
| = ... −−−> |
| = 0 ⇔ x 0 = ...  |
| x | | x0 | |
21 gru 19:43
I'm back:
Drugie analogicznie
21 gru 19:45
Damian#UDM: Właśnie, nie wiedziałem jak to zrobić, bo liczyłem samą pochodną, przyrównywałem do zera i nic
sensownego nie wychodziło.
Czemu trzeba f'(x) podzielić przez x?
Proszę o wytłumaczenie
21 gru 19:47
wredulus_pospolitus:
| | f(x) | |
w sumie to powinno być: ( |
| )'  |
| | x | |
| | f(x) | |
bo rozpatrujemy funkcję g(x) = |
| będącą funkcją reprezentującą średni koszt produkcji |
| | x | |
jednej sztuki przy danej produkcji 'x'
21 gru 21:29
Damian#UDM: Rozumiem:
− funkcja K(x) to koszt wytworzenia x sztuk towaru,
| | K(x) | |
− a funkcja |
| to koszt wytworzenia jednej sztuki towaru. |
| | x | |
Widzę, że to tak samo działa jak mamy wzór na sumę miar kątów w n−kącie:
(n−2)*180 , gdzie n≥3 (Dla n=3 mamy trójkąt).
A miara jednego kąta wewnętrznego dana jest wzorem:
Dziękuję za wytłumaczenie
21 gru 21:49
Damian#UDM:

Wracając do zadania 2.:
g'(x)=0 ⇔ x
2−250=0 ⇔ x
1,2=±5
√10
czyli ekstremum typu minimum dla x
2=5
√10
No ale raczej takiej liczby sadzenia drzew nie będziemy mieli, więc policzyłem wartości całe
najbliższe, czyli
g(15)=30,6777... i g(16), otrzymałem, że dla g(16)=30,625
czyli dla całkowitej wartości x=16 koszt produkcji jest najmniejszy.
Zatem trzeba zasadzić 16 drzew.
Czy jest to poprawne rozwiązanie?
5
23 gru 02:30
I'm back:
Da
23 gru 07:23
Damian#UDM: Super, dziękuję za odpowiedź
23 gru 12:03