ciągi - liczby kolejnymi wyrazami jakiego ciągu?
no i Pan Paweł...: | | 3 | | 6 | |
Liczby 3√2 +1 , |
| , |
| są kolejnymi wyrazami ciągu: arytmetycznego, |
| | √2−1 | | 2−√2 | |
geometrycznego, rosnącego, malejącego?
Zadanie z próbnej maturki na zadania.info. Próbowałem obliczyć q, a także różnicę, nie działa.
W takim razie jest to ciąg malejący?
21 gru 13:29
chichi:
| | 3 | | 6 | |
a = 3√2+1, b = |
| = 3√2+3, c = |
| = 3√2+6 |
| | √2−1 | | 2−√2 | |
(a, b, c) = (3
√2+1, 3
√2+3, 3
√2+6)
Czy to jest malejące?
21 gru 13:38
ICSP: 3√2 + 1 , 3√2 + 3 , 3√2 + 6
21 gru 13:38
a7: trzeba znieść niewymierność z mianowników
21 gru 14:10
a7: | 3 | | 3 | | √2+1 | | 3(√2+1) | |
| = |
| * |
| = |
| =3√2+3 |
| √2−1 | | √2−1 | | √2+1 | | √22−12 | |
21 gru 14:12