Wzór Herona
Algorytm: Mając wzór na promień okręgu wpisanego, a mianowicie:
Gdzie:
− PΔ − pole trójkąta
− p − połowa obwodu trójkąta
Wyprowadziłem z tego wzór na Pole trójkąta:
PΔ = r * p, lecz gdy obliczam za pomocą tego wzoru to mam inny wynik w porównaniu do
wzoru Herona:
√p(p−a)(p−b)(p−c)
Dlaczego tak jest?
a = 4x, b = 6x, c = 8x
A r =
√7
| | 15√7x | |
Wynik ze wzoru PΔ = r * p otrzymuję |
| , ale przy używaniu wzoru Herona otrzymuję: |
| | 2 | |
Dlaczego?
21 gru 00:12
Algorytm: Znaczy
a = 4x
b = 5x
c = 6x
21 gru 00:18
chichi:
Bo 'x' również powinien występować w 'r' bo bzdurą jest, że promień okregu jest wielkością
stałą, gdy w tym przypadku sparametryzowane są długości boków tego trójkąta, co jak wezmę x=1
to długość promień okregu wpisanego w ten trójkąt wówczas o bokach (4,5,6) jest równa
√7, a
jak wezmę x = 1000 to wówczas mam trójkąt o bokach (4000, 5000, 6000) i długość promienia
okręgu wpisanego w ten trójkąt też będzie równa
√7? No zastanów się
21 gru 00:23
Algorytm: No okej, a wtedy co mam zrobić z mianownikiem?
21 gru 01:23
chichi:
Pisz konkretnie, bo nie wiem, o który mianownik chodzi.
| | P | | 3.75√7x2 | |
r = |
| = |
| = 0.5 √7x − tyle wynosi promień  |
| | p | | 7.5x | |
21 gru 01:27
Algorytm: Ahaaaaaaa, a dlaczego tak to robimy, a nie możemy dodać do promienia x?
Znaczy nie do końca rozumiem jak to jest XD
21 gru 12:42
Algorytm: I skąd mamy 3.75√7x2?
O Bożeeeeeeeee tyle pytań XDDDDDDD
21 gru 12:44
chichi:
| 15 | |
| = 3.75, zapisałem w ułamku dziesiętnym. |
| 4 | |
Z jakiej racji mamy dodać 'x' do 'promienia'?
| | P | |
r = |
| , gdzie P = 3.75 √7x 2, a p = 7.5x, sam zapisałeś ten wzór  |
| | p | |
21 gru 12:46
Algorytm: No tak, ale dylemat jest taki, że na początku nie wiemy jakie jest pole, lecz mamy jedyne dane
to promień i boki.
| | P | |
Więc jak mogę użyć ten wzór P = r * p, skoro musimy obliczyć r = |
| |
| | p | |
21 gru 12:50
a7:

promień masz dany (
√7) nie uzależniony od x czyli możesz wyliczyć x
21 gru 12:54
chichi:
No to mając boki masz i promień możesz policzyć na minimum 2 sposoby:
(1) Wzór Herona
| | L | |
(2) P = pr, gdzie p = |
| |
| | 2 | |
A to, że ktoś Ci podał błędną długość promienia to masz różne wyniki, ja przy użyciu wzoru
Herona pokazałem jakiej postaci powinna być ta prawidłowa dłg promienia
21 gru 12:55
a7: chichi wyliczył, że r=0,5√7x czyli
√7=0,5*√7x czyli x=2
21 gru 12:55
chichi:
A teraz możesz znaleźć sobie 'x' jak pisze @
a7 przyrównać 0.5
√7x =
√7 i masz x = 2,
teraz możesz wyliczyć sobie pole czy co tam chcesz wstawiając odpowiednio x = 2
21 gru 12:58
a7: no właśnie wszystko się zgadza
21 gru 12:58
Algorytm: No na wzór Herona to tak.
Ale nadal nie rozumiem, mając dane, że
a = 4x
b = 5x
c = 6x
I wiedząc, że Pole kołą równa się 7Pi, to obliczyłem za pomocą tego r, że r =
√7
Ale teraz nie rozumiem, skoro mamy nie znane P, to jak podstawie to p * r, to nie wyjdzie nam
Chodzi mi o to, że jak mogliśmy obliczyć Pole, nie znając r z x?
21 gru 13:01
a7: czyli wracając do twojego pierwotnego pytania
| 15√7x | | 15√7x2 | |
| = |
| gdyż x=2 |
| 2 | | 4 | |
21 gru 13:02
a7: może daj pierwotną treść zadania, bo trudno zrozumieć o co Ci chodzi?
21 gru 13:03
Algorytm: | | 1 | |
Nie dociera do mnie, jak otrzymaliśmy |
| √7x nie wiedząc, czym jest pole? xd |
| | 2 | |
(Żeby obliczyć to pole prawidłowo, to musimy mieć r z x'em, nie?), a mamy r jako P{7}
21 gru 13:04
Algorytm: Treść zadania jest taka:
W trójkącie stosunek długości boków wynosi 4 : 5 : 6. Oblicz pole tego trójkąta oraz r koła
opisanego
na tym trójkącie, wiedząć, że pole koła wpisanego w ten trójkąt wynosi 7Pi
21 gru 13:05
chichi:
| | 4x+5x+6x | |
Nie bo do wzoru Herona nie potrzebujemy promienia, mam że p = |
| = 7.5x |
| | 2 | |
P =
√7.5x(7.5x−4x)(7.5x−5x)(7.5x−6x) = 3.75x
2
| | P | | 3.75x2 | |
r = √7 ∧ r = |
| = |
| = 0.5 √7x ⇒ √7 = 0. √7x ⇒ x = 2  |
| | p | | 7.5x | |
21 gru 13:07
Algorytm: | | 1 | |
No bo nie rozumiem, jak możemy obliczyć promień z x (To co wam wyszło |
| √7x), nie |
| | 2 | |
znając,
| | 15√7x2 | |
że Pole trójkąta = |
| |
| | 4 | |
| | 15x | |
Wiem tylko, że r = √7 i p = |
| . |
| | 2 | |
Nie mam pojęcia jak obliczyliśmy promień z x, gdy używamy do jego obliczenia prawidłowe
| | 15√7x2 | |
pole, którego nie znamy ( |
| ) |
| | 4 | |
21 gru 13:09
Algorytm: No tak, to przez wzór Herona, ale jak to zrobić nie używając go? xd
21 gru 13:09
chichi:
Zatem P = 3.75*2
2 = 15, a = 4x = 8, b = 5x = 10, c = 6x = 12
| | abc | | 8*10*12 | |
R = |
| = |
| = 16  |
| | 4P | | 4*15 | |
21 gru 13:10
Algorytm: Da się obliczyć pole z takimi danymi bez używania wzoru Herona?
21 gru 13:10
chichi:
Czytaj
13:07
21 gru 13:11
Algorytm: No okej, na 13:07 używamy wzoru Herona do obliczenia pola, a da się go obliczyć innym sposobem?
21 gru 13:12
chichi:

Da się np. tak:
Tw. Carnota:
(6x)
2 = (5x)
2+(4x)
2−2*4x*5x*cos(α) ⇔
36x
2 = 25x
2+16x
2−40x
2cos(α) ⇔
| | 1 | | 3√7 | |
cos(α) = |
| ⇒ sin(α) = |
| |
| | 8 | | 8 | |
| | 1 | | 3√7 | |
⇒ P = |
| *4x*5x* |
| = 3.75√7x2 |
| | 2 | | 8 | |
21 gru 13:20