wielomiany z parametrem
Marcel1: Zadanie o którym mowa:
https://zdam.xyz/39048
Problem jaki napotkałem dotyczy zrozumienia różnicy w warunkach.
w I przypadku autor zapisuje, że wierzchołek (x0) ma być różne od 3.
Ja zapisałem zamiast tego warunku, że f(3) =/= 0.
Czym różnią się nasze warunki? Z 1 wychodzi: p=/=1 a z 2: p=/=1 i p/=/ 7.
20 gru 19:37
Kacper:
Używaj symbolu ≠
x0 to nie wierzchołek, tylko jedyne rozwiązanie równania.
Zasadniczo niczym się nie różnią, oba sprawdzają to samo.
20 gru 19:51
Min. Edukacji: Wykup dostęp do rozwiązane. pl
20 gru 20:54
Marcel1: Ale przecież jest to wierzchołek paraboli, i wychodzą inne wyniki.
20 gru 22:27
Marcel1: Już sam znalazłem odpowiedź −> warunek, który sam dałem oznacza, że 3 ma nie być rozwiązaniem
i nie wskazuje jednocześnie na to, że istnieje tylko 1 rozwiązanie. Wyskakuje więc nie tylko 1,
dla którego
delta = 0 ale również p = 7, dla którego delta jest większa od zera. Warunek jest poprawny ale
mniej precyzyjny.
Mimo wszystko dzięki Kacper za próbę pomocy.
20 gru 22:32
chichi:
@
Kacper dobrze napisał... Δ=0 narzuca, że rozwiązanie będzie jedno, a drugi warunek to
ten, który wyklucza, że tym rozwiązaniem będzie 3
20 gru 22:54