Zbadaj ciągłość funkcji oraz określić ich rodzaj
Tomasz: | | arctg(x) | |
Zbadaj ciągłość funkcji oraz określić ich rodzaj f(x)= |
| . Wiem, że dla x=0 |
| | x(x−3) | |
| | 0 | |
oraz x=3 wychodz symbol [ |
| ], lecz nie potrafię z niego wyjść. Dlatego proszę o pomoc, z |
| | 0 | |
góry dziękuję za pomoc.
20 gru 17:51
chichi:
Reguła de l'Hospitala i licz granice jednostronne
20 gru 17:55
Tomasz: Zapomniałem dodać, że nie mogę użyć de l'Hospitala. No i właśnie jak licze te granice
jednostronne to nie potrafie wyjsc z symboli nieoznaczonych.
20 gru 17:58
chichi:
Ale czekaj, nie ma tam funkcji klamrowej i powiedziane co dla x=0 i x=3?
20 gru 17:58
chichi:
Bo nie ma wówczas sensu badać ciągłości funkcji w punkcie, który nie należy do dziedziny
funkcji. Czy to jest wszystko co było w poleceniu?
20 gru 18:06
Tomasz: Przepraszam, źle zapamiętałem całą treść zadania brzmi ono tak "Zbadać ciągłość i wyznaczyć
punkty nieciągłości funkcji, określić ich rodzaj". No i te f(x) jest podane.
20 gru 18:07
chichi:
Zajrzyj do definicji ciągłości, a się przekonasz
20 gru 18:07
Tomasz: Dla x=0 udało mi się już to obliczyć więc chyba mogę zamknąć temat bo coś czuje że dla x=3 może
być podobnie.
20 gru 18:09
chichi:
No ale nic nie możesz powiedzieć o ciągłości tej funkcji w 0 i 3, bo ta funkcja w tej postaci
nie posiada tam wartości
20 gru 18:10
chichi:
Znaczy co do x=3 to jeszcze można powiedzieć, bo granice jednostronne są różne więc nawet jak
byśmy znali tam wartość to i tak nie byłaby ciągła w tym punkcie, ale dla x=0 granice są równe
| | 1 | | 1 | |
i wynoszą − |
| zatem aby była ciągła musiałoby jeszcze zachodzić, że f(0) = − |
| |
| | 3 | | 3 | |
20 gru 18:16