uzasadnij ze
smigolek: Oblicz 5 poczatkowych wyrazow ciagu (an). Uzasadnij ze ten ciag nie jest monotoniczny.
an=|n2−4|
a1=3
a2=0
a3=5
a4=12
a5=21
a3>a2 i a1>a2 to oznacza ze nie jest monotoniczny
czy takie moze byc uzasadnienie czy trzeba to dowiesc bo jak bylo by sprawdz to ten sposob
bylby ok czy teraz tez jest ok?
20 gru 12:43
ICSP: Wystarczy
20 gru 13:00
smigolek: czyli uzasadniac mozna na konkretnych przykladach a dowodzic trzeba w cudzyslowie na literkach?
20 gru 13:05
ICSP: To zależy od treści polecenia.
Jeżeli masz uzasadnić, że ciąg nie jest monotoniczny to wystarczy odpowiednio wskazać trzy
wyrazy
Jak masz uzasadnić, że jest monotoniczny to używasz jednej z znanych ci metod.
"Literkowa" może być(czymkolwiek ona jest)
20 gru 13:16
wredulus_pospolitus:
wszystko zależy od tego co mamy udowodnić/uzasadnić.
jeśli chodzi o monotoniczność ciągu to zauważmy, że:
1) aby ciąg był monotoniczny to muszą być odpowiednie warunki spełnione dla WSZYSTKICH
elementów tegoż ciągu
2) aby ciąg nie był monotoniczny − wystarczy że znajdziemy takie trzy wyrazy ciągu które nie
spełniają warunków monotoniczności
związku z tym udowodnienie / uzasadnienie monotoniczności wymaga od nas działania (np.) 'na
literkach',
jednak udowodnienie / uzasadnienie że ciąg nie jest monotoniczny robi poprzez pokazanie, że nie
prawdą jest że ten ciąg jest monotoniczny.
20 gru 13:25
smigolek: dziekuje bardzo juz wszystko rozumiem
20 gru 13:44