oblicz pochodną
Kasia: y=ln3(3sin2x)
19 gru 19:45
Kasia: y'=3ln2(cos2) taka jest pochodna ?
19 gru 19:46
I'm back:
A w zyciu
19 gru 19:52
I'm back:
Nawet nie mam bladego pojęcia w jaki sposób to powstalo
19 gru 19:53
Kasia: a mógby ktoś to obliczyć albo mnie naprowadzić
19 gru 19:58
janek191:
y ' = 3*ln2 ( 3 sin 2 x)*( 3 sin 2x) ' = 3 ln2 (3 sin 2x)*3*(cos 2 x)*2 = ...
19 gru 20:08
janek191:
= 18 ln2 (3 sin 2x)*(cos 2x)
19 gru 20:11
ICSP: y' = 6ln2(3sin2x)*ctg(2x)
19 gru 20:14
Kasia: która jest własciwa ?
19 gru 20:15
wredulus_pospolitus:
janek zapomniał o jednej funkcji wewnętrznej
f(x) = ln
3(3sin2x)
| | 1 | |
f'(x) = 3ln2(3sin2x) * (ln (3sin2x))' = 3ln2(3sin2x) * |
| *(3sin(2x))' = |
| | 3sin(2x) | |
| | 1 | | 1 | |
= 3ln2(3sin2x) * |
| *3cos(2x) *(2x)' = 3ln2(3sin2x) * |
| *3cos(2x) *2 = |
| | 3sin(2x) | | 3sin(2x) | |
= 6 * 3ln
2(3sin2x) * ctg(2x)
19 gru 20:36
wredulus_pospolitus:
bez tej '3' przed ln
2
19 gru 20:37