proszę o rozwiązanie
anna: oblicz
| 4cos7500 − 5sin(−6400) | |
| |
| ctg(−4500)*tg(3300) | |
ctg(−450
0) = − ctg(450
0) = −ctg(270
0 + 180
0) = tg 180
0 = 0
ale mianownik nie może być zerem
może ja żle liczę
19 gru 17:56
janek191:
ctg 450*o = ctg (2*180o + 90o) = ctg 90o = 0
19 gru 18:30
janek191:
| | √3 | |
cos 750o = cos (2*360o + 30o) = cos 30o = |
| |
| | 2 | |
19 gru 18:33
anna: sin (−640
0) = − sin(640
0) = − sin(2*270
0 +100
0) = cos100
0
| | √3 | |
tg(3300) = tg(2700 + 600) =−ctg600 = − |
| |
| | 3 | |
| 4cos7500 − 5sin(−6400) | | 2√3− 5*cos1000 | |
| = |
| |
| ctg(−4500)*tg(3300) | | | |
zebrałam wszystkie obliczenia ale wiem że mianownik nie może być zerem
dalej nie wiem
19 gru 19:32
janek191:
sin ( −640o) = − sin ( 360o +280o) = − sin (270o + 10o) = − ( −cos 10o) = cos 10o
19 gru 20:01
janek191:
Może jest źle przepisana treść zadania?
19 gru 20:21
anna: treść jest dobra to było na klasówce
19 gru 21:06
anna: dziękuję
19 gru 21:25