proszę o rozwiązanie
anna: | | 4cos(−8100) −3sin(12150) | |
oblicz |
| |
| | cos6000 + cos7210 | |
czy mogę zapisać
| | √2 | |
4cos(−8100)= 4cos(3*3600 +1350) = 4 cos(1800 − 450) = 4 cos450 = 4 * |
| = |
| | 2 | |
19 gru 13:11
anna: 4cos(−8100)= 4cos(3*3600 +900) = 0
przepraszam pomyliłam z sin 12150
19 gru 13:15
PW:
− 810 = − 720 − 90 = − 2.360 − 90
i stosować wzór redukcyjny dla cos(k.360 − α)
19 gru 14:38
anna: czy wynik to 3(2√2 − √6)
19 gru 17:34
janek191:
Tam jest cos 721o ?
19 gru 17:49
anna: przepraszam tam jest cos 7200 zamiast cos 7210
19 gru 17:58
===:
cos(−810o)= 0 , sin(1215o)=sin45o=√2/2
cos600o= −cos60o=−1/2, cos720o=cos0o=1
W=−3√2
19 gru 18:06
anna: dziękuję
19 gru 21:09