Przekroje.
Marina : W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym poprowadzono przekrój płaszczyzną zawierającą krawędź
podstawy i prostopadła do przeciwległej krawędzi bocznej. Wiedząc, że kąt między dwiema
sąsiednimi krawędziami bocznymi ma miarę 2*alfa, gdzie alfa należy (0°, 45°), oblicz:
A) cosinus kąta beta przy wierzchołku przekroju należącym do krawędzi bocznej,
B) cosinus kąta gamma nachylenia płaszczyzny przekroju do płaszczyzny podstawy ostrosłupa.
Proszę o pomoc.
19 gru 12:37
Eta:

|DC|=a
√3 B|=2a
w ΔBCS δ= 90
o−α ⇒ φ=α to w ΔBEC w=2acosα
z tw. cosinusów w ΔABE
| | w2+w2−4a2 | | 2cos2α−1 | |
cosβ= |
| ⇒ cosβ= |
| |
| | 2w2 | | 2cos2α | |
===============
| | |DE| | |
w ΔDCE cosγ= |
| |DE|=√w2−a2 =...... =a√4cos2α−1 |
| | |DC| | |
=================
19 gru 15:46
Eta:
Oczywiście ma być:
|AB|=2a
19 gru 15:47
Eta:
I jeszcze dla jasności Δ DEC prostokątny bo |∡DEC|=90o
19 gru 15:51
Eta:
23 gru 21:40