Może mi ktoś wytłumaczyc skąd w rozbiciu wielomianu wzieło się 2x^2
Vander: Podstawa logarytmu musi być dodatnia i różna od 1. Mamy więc
x − 1 −−−−−−> 0 ⇐ ⇒ (x − 1 )(x + 3) > 0 ⇐ ⇒ x ∈ (− ∞ ,− 3) ∪ (1,+ ∞ ) x + 3 x−−−1−⁄= 1 ⇐ ⇒
x−−−1−− 1 ⁄= 0 ⇐ ⇒ −−−4−−⁄= 0. x + 3 x+ 3 x + 3
Dodatkowo, wyrażenie które logarytmujemy musi być dodatnie. Aby ustalić, kiedy tak jest,
rozkładamy wielomian
3 2 x − x − 8x + 1 2
na czynniki. Szukamy pierwiastków wielomianu wśród dzielników wyrazu wolnego. Łatwo zauważyć,
że jednym z pierwiastków jest x = 2 . Dzielimy więc wielomian przez (x − 2) – my zrobimy to
grupując wyrazy.
x3 − x2 − 8x + 12 = x3 − 2x2 + x2 − 2x − 6x + 12 = 2 2 = x (x − 2 )+ x (x− 2)− 6(x− 2) = (x −
2)(x + x − 6).
Rozkładamy teraz trójmian w drugim nawiasie.
2 x + x− 6 = 0 Δ = 1 + 24 = 25 − 1 − 5 − 1 + 5 x = −−−−−−− = − 3 lub x = −−−−−−− = 2. 2 2
Zatem
2 x + x − 6 = (x + 3)(x− 2)
i
3 2 2 x − x − 8x + 12 = (x − 2 )(x + 3).
Wyrażenie to jest dodatnie, gdy x ∈ (− 3,2)∪ (2,+ ∞ ) . W połączeniu z wcześniej otrzymanymi
nierównościami oznacza to, że dziedziną funkcji f jest zbiór
(1,2)∪ (2,+ ∞ ).
18 gru 21:57
Vander: Podstawa logarytmu musi być dodatnia i różna od 1. Mamy więc
x − 1 −−−−−−> 0 ⇐ ⇒ (x − 1 )(x + 3) > 0 ⇐ ⇒ x ∈ (− ∞ ,− 3) ∪ (1,+ ∞ ) x + 3 x−−−1−⁄= 1 ⇐ ⇒
x−−−1−− 1 ⁄= 0 ⇐ ⇒ −−−4−−⁄= 0. x + 3 x+ 3 x + 3
Dodatkowo, wyrażenie które logarytmujemy musi być dodatnie. Aby ustalić, kiedy tak jest,
rozkładamy wielomian
3 2 x − x − 8x + 1 2
na czynniki. Szukamy pierwiastków wielomianu wśród dzielników wyrazu wolnego. Łatwo zauważyć,
że jednym z pierwiastków jest x = 2 . Dzielimy więc wielomian przez (x − 2) – my zrobimy to
grupując wyrazy.
x3 − x2 − 8x + 12 = x3 − 2x2 + x2 − 2x − 6x + 12 = x2 (x − 2 )+ x (x− 2)− 6(x− 2) = (x −
2)(x2 + x − 6).
Rozkładamy teraz trójmian w drugim nawiasie.
18 gru 22:00
PW: Przepraszam, ale to jest bełkot. O czym piszesz? Co mają znaczyć te −−−−−−−> strzałki?
19 gru 02:10
Vander: x3 − x2 − 8x + 12 = x3 − 2x2 + x2 − 2x − 6x + 12 = x2 (x − 2 )+ x (x− 2)− 6(x− 2) = (x −
2)(x2 + x − 6). Chodzi o to czy ta funkcja jest poprawnie rozbita na czyniki
19 gru 17:27
a7: tak
19 gru 17:28
Vander: a dlaczego w rozbiciu z x2 powstało 2x2 +x2
19 gru 17:46
chichi:
−x
2 = −2x
2+x
2, to zostało specjalnie tak rozbite żeby sprytnie pogrupować
19 gru 18:11
chichi:
Jak nie potrafisz sprytnie grupować, to zostaje Ci dzielenie pisemne wielomianów, bądź też
schemat Hornera
19 gru 18:12