proszę o rozwiązanie
anna: rozwiąż równanie
sin4x*Itg2x − 1 I=0
18 gru 09:07
janek191:
sin 4x = 0 i I tg 2 x −1 I = 0
sin 4x = 0 i tg 2 x = 1
itd.
18 gru 09:49
anna: czyli sinx = 0
x = kπ k ∊ C
tg2x = 1
czy to jest dobrze a jaki będzie zapis rozwiązania
18 gru 13:39
janek191:
Źle

sin 4x = 0
4x = 0 + π*k
Jaki jest okres tangensa?
18 gru 13:48
janek191:
Popraw zapis dot. tg. Dzielenie.
18 gru 13:50
PW: Spójnik "lub", a nie "i" (aby iloczyn był zerem potrzeba i wystarcza, by zerem był pierwszy
lub drugi czynnik).
Wnioski wyciągasz dziwne. Równość sin(4x) = 0 wcale nie oznacza, że x = kπ,
argument
funkcji musi być równy kπ, to znaczy
4x = kπ, k∊C.
Również rozwiązując równanie
popełniasz błąd (rachunkowy).
18 gru 13:52
PW: No i sprawa najważniejsza − dziedzina równania. Tangens nie jest określony dla pewnych
argumentów − trzeba te liczby wyrzucić z dziedziny równania, i powinien to być pierwszy krok
rozwiązania.
18 gru 14:06
janek191:
Tak − powinno być "lub". Jakoś tak mi się napisało.
18 gru 14:17
anna: czyli
4x = 0 +kπ lub Itg2x − 1I = 0
| | π | | π | |
x = |
| kπ k ∊ C tg2x = |
| + kπ |
| | 4 | | 4 | |
czy to jest dobrze
18 gru 22:17
PW: No nie jest dobrze, bo nie sprawdziłaś czy wszystkie wyliczone rozwiązania pierwszego z równań
| | π | |
− liczby k |
| − należą do dziedziny. |
| | 4 | |
19 gru 02:05
janek191:

Poprawka

4 x = 0 + k*π
| | π | |
x = |
| *k , k −całkowite |
| | 4 | |
tg 2x = 1
| | π | | π | |
x = |
| + |
| *k, k − całkowite |
| | 8 | | 2 | |
oraz
sprawdź czy te rozwiązania należą do dziedziny jak podpowiada PW:1
19 gru 08:23
anna: nie wiem jak to sprawdzić
19 gru 13:23