Oblicz ekstrema funkcji
Vander: y=x+
√1−x
| | 1 | | 1+2√1−x | |
pochodna = 1+ |
| = |
| |
| | 2√1−x | | 2√1−x | |
nie wiem czy dobrze to policzyłem ale funkcja ta nie ma ekstremum ?
17 gru 20:54
wredulus_pospolitus:
brak pochodnej wnętrza w drugim członie funkcji
17 gru 20:56
Vander: możesz tak bardziej łopatologicznie ?
17 gru 21:03
I'm back:
Pochodną we wnętrza z wyrażenia √1−x nie została policzona.
Co tutaj jest (w tym wyrażeniu) funkcja wewnętrzna?
17 gru 21:14
17 gru 21:17
janek191:
17 gru 21:20
Vander: funkcją wewnetrzną jest 1−x ?
17 gru 21:23
janek191:
Tak
17 gru 21:24
wredulus_pospolitus:
Przy okazji drogi studencie. Warto czasem popatrzeć na samą funkcję
zauważ, że f(0) = 0 + √1 = 1 ; f(1) = 1 + √0 = 1
mamy dwie takie same wartości funkcji ... więc o ile nie jest to funkcja stała lub nie jest
ciągła w przedziale (0,1) (a nie jest ani taka ani taka) to musi być jakieś ekstremum w
przedziale (0,1)
17 gru 21:25
wredulus_pospolitus:
a pochodna z niej to jest (−1) i stąd ten minus w liczniku i stąd 'pojawia się nam' ekstremum
17 gru 21:25
Vander: Dzięki wielkie za wytłumaczenie

po 5 latach przerwy od matmy ciężko się kuma nawet takie
podstawy
17 gru 21:31