oblicz wartośc wyrażenia
Vander: 1−2 cos2x jeżeli sinx = ½
17 gru 10:35
a7:
sin2x+cos2x=1
cos2x=1−1/4=3/4
1−2cos2x=1−2*3/4=1−3/2=−1/2
17 gru 10:43
Vander: A czy taki sposób jest poprawny ? sin2x+cos2x=1
1−2 cos2x= sin2x+cos2x − 2 cos2x=
=sin2x − cos2x = sin2x −1+sin2x=
=1/2*1/2−1+1/2*1/2=−1/2
17 gru 10:53
a7: moim zdaniem tak
17 gru 10:54
Vander: Dziękuję za pomoc
17 gru 11:03
a7:
17 gru 12:24
wredulus_pospolitus:
trochę inaczej:
1 − 2cos2x = 2 − 2cos2x −1 = 2(sin2x + cos2x) − 2cos2x − 1 = 2sin2x − 1 = 2*1/4 − 1 =
−1/2
17 gru 13:08