matematykaszkolna.pl
Jaką krzywą przedstawia równanie? poor penguin: Jaką krzywą przedstawia równanie? 3x2 + 44x + 7y + 2 = 0
15 gru 20:14
PW: Wylicz 'y'.
15 gru 20:17
Mariusz: A to nie będzie czasem parabola ?
15 gru 20:19
poor penguin: Próbowałam policzyć y przez Δ, ale to chyba nie tak, bo nie wyszło
15 gru 20:25
chichi: A do czego Ci delta potrzebna?
15 gru 20:39
Mariusz: Pingwinku wyróżnik byłby ci potrzebny gdybyś chciała policzyć x a tutaj wystarczy wyrażenie z x przenieść na drugą stronę równania i podzielić przez współczynnik przy y
15 gru 20:53
Mila: 3x2 + 44x + 7y + 2 = 0 7y=−3x2−44x−2
 3 44 2 
y=−

x2

x−

− parabola
 7 7 7 
15 gru 21:19
Podróż kwiatów: Obliczenie delty potrzebne jest choćby do tego żeby wiedziec jaki to jest typ krzywej Czy hiperboliczny, czy eliptyczny ,czy paraboliczny
15 gru 21:43
Mariusz: Podróż a czy ci się czasem nie pomyliło z równaniami cząstkowymi drugiego rzędu bo tam było tak że zależnie od znaku wyróżnika mieliśmy równanie hiperboliczne,paraboliczne bądź eliptyczne
15 gru 22:20
PW: Spotkałem się kiedyś z metodą określania typu krzywej zadanej równaniem Ax2 + Bx +Cy2 + Dy + E = 0 poprzez liczenie "jakichś delt", ale było to 50 lat termu i nie pamiętam. To jest pewnie metoda, o której pisze Podróż kwiatów.
16 gru 00:19
agent 07: "Podróż kwiatów " ?emotka to nasz "małoletni" pewnie zajrzał do zbiorów zadań sprzed 50 a nawet 100 lat
16 gru 00:29
chichi: Ja bardziej postawiłbym na równanie ogólne krzywej drugiego stopnia: Ax2+By2+Cxy+Dx+Ey+F = 0 Wówczas istnieje taki wyróżnik, który pozawala sklasyfikować krzywą stożkową za pomocą wyróżnika, ale nie mówi się raczej na niego 'delta'. To pojęcie jest raczej zarezerwowane dla wyróżnika trójmianu kwadratowego, tak czy inaczej nie wytaczajmy takiej artylerii na to niewinne pytanie autora, jestem przekonany, że nie o ten wyróżnik mu chodziło
16 gru 00:30
PW: Tak, pominąłem wyraz z 'xy' o godz. 00:19. Być może, że używano gwarowego określenia "deltka" zamiast "wyróżnik" − przez analogię do równania drugiego stopnia jednej zmiennej. Nigdy nie było mi to potrzebne i nie pamiętam jak to się liczyło.
16 gru 00:40
Mariusz: Tutaj akurat widać że jest to parabola ale w innym przypadku ten wyróżnik mógłby się przydać
16 gru 15:37
Podróż kwiatów: Tak . Jest to wyróżnik (ale symbol Δ)stąd to skojarzenie u mnie na początku Jeśli mamy równanie krzywej stopnia drugiego postaci Ax2+2Bxy+Cy2Dx+2Dy+E=0 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− to Δ=B2−A*C ============== Każde równanie stopnia drugiego o co najwyżej dwu niewiadomych sprowadza się przez niezmienniki obrotu i przesunięcia układu wspołrzędnych do następujących postaci kanonicznych: 1) Δ<0 Typ eliptyczny
 x2 y2 
a)

+

=1−elipsa
 a2 b2 
 x2 y2 
b)

+

=−1 zbiór pusty
 a2 b2 
 x2 y2 
c)

+

=0 punkt
 a2 b2 
2) Δ>0 Typ hiperboliczny
 x2 y2 
a)

=1 hiperbola
 a2 b2 
 x2 y2 
b)

=0 dwie proste przecinające się
 a2 b2 
3)Δ=0 Typ paraboliczny a) x2=2py parabola b) x2+bx+c=0 α) b2−4c>0 dwie proste rownoległe β) b2−4c=0 prosta γ) b2−4c<0 zbiór pusty O niezmiennikach obrotu i przesunięć za dużo pisania
16 gru 15:43
Mariusz: No właśnie ja spotkałem się do tej pory z równaniem
 δu δu δu δu δu 
A(x,y)

+B(x,y)

+C(x,y)

+D(x,y)

+E(x,y)

+F(x,y)u=0
 δxδx δyδy δxδy δx δy 
i tutaj też mieliśmy do czynienia z wyróżnikiem i zależnie od jego znaku mieliśmy równanie hiperboliczne ,paraboliczne , eliptyczne
16 gru 15:44
Podróż kwiatów: U mnie też ma byc Cy2+Dx Czterdziestolatku −wszystkiego najlepszego −−−Matematyka −podręcznik dla inżynierskich studiów zawodowych Tom 1 pod redakcją Edwarda Otto.
16 gru 15:52
Mariusz: Dziękuję za życzenia Jak widzisz jestem jeszcze młody a już czuję upływ czasu Tak szybko to zleciało i coraz mniej tego czasu mi zostało Jak ty sobie z tym radzisz bo między nami jest różnica pokolenia i już jakiś czas temu skończyłeś 60 lat
16 gru 17:14
chichi: Wpis z 15:43 jest niepełny, przy czym nie prawdziwy w wielu sytuacjach, w każdym z tym przypadku należy badać jeszcze inny wyznacznik i dopiero klasyfikować
19 gru 00:23
Podróż kwiatów: Myślę że się teraz czepiasz niepotrzebnie Napisałem literaturę z której korzystałem. Napisalem też że nie będe pisał o niezmiennikach obrotu i przesunięć. Tam mozna sobie o tym poczytać. . Powodzenia emotka Zeby nie zmydlac to rownanie krzywej jest tam w postaci a11x2+2a12xy+a22y2+2a10x+2a20y+a00=0 można się trochę pogubić Δ=a122−a11*a22i a11+a22 są niezmiennikami ze wzgledu na przesunięcie Wyraz a00 jest niezmiennkiem obrotu
19 gru 01:48