Jaką krzywą przedstawia równanie?
poor penguin: Jaką krzywą przedstawia równanie?
3x2 + 44x + 7y + 2 = 0
15 gru 20:14
PW: Wylicz 'y'.
15 gru 20:17
Mariusz:
A to nie będzie czasem parabola ?
15 gru 20:19
poor penguin: Próbowałam policzyć y przez Δ, ale to chyba nie tak, bo nie wyszło
15 gru 20:25
chichi:
A do czego Ci delta potrzebna?
15 gru 20:39
Mariusz:
Pingwinku wyróżnik byłby ci potrzebny gdybyś chciała policzyć x
a tutaj wystarczy wyrażenie z x przenieść na drugą stronę równania i
podzielić przez współczynnik przy y
15 gru 20:53
Mila:
3x
2 + 44x + 7y + 2 = 0
7y=−3x
2−44x−2
| | 3 | | 44 | | 2 | |
y=− |
| x2− |
| x− |
| − parabola |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
15 gru 21:19
Podróż kwiatów: Obliczenie delty potrzebne jest choćby do tego żeby wiedziec jaki to jest typ krzywej
Czy hiperboliczny, czy eliptyczny ,czy paraboliczny
15 gru 21:43
Mariusz:
Podróż a czy ci się czasem nie pomyliło z równaniami cząstkowymi drugiego rzędu
bo tam było tak że zależnie od znaku wyróżnika
mieliśmy równanie hiperboliczne,paraboliczne bądź eliptyczne
15 gru 22:20
PW: Spotkałem się kiedyś z metodą określania typu krzywej zadanej równaniem
Ax2 + Bx +Cy2 + Dy + E = 0
poprzez liczenie "jakichś delt", ale było to 50 lat termu i nie pamiętam. To jest pewnie
metoda, o której pisze Podróż kwiatów.
16 gru 00:19
agent 07:
"Podróż kwiatów " ?

to nasz "małoletni"
pewnie zajrzał do zbiorów zadań sprzed 50 a nawet 100 lat
16 gru 00:29
chichi:
Ja bardziej postawiłbym na równanie ogólne krzywej drugiego stopnia:
Ax
2+By
2+Cxy+Dx+Ey+F = 0
Wówczas istnieje taki wyróżnik, który pozawala sklasyfikować krzywą stożkową za pomocą
wyróżnika, ale nie mówi się raczej na niego 'delta'. To pojęcie jest raczej zarezerwowane dla
wyróżnika trójmianu kwadratowego, tak czy inaczej nie wytaczajmy takiej artylerii na to
niewinne pytanie autora, jestem przekonany, że nie o ten wyróżnik mu chodziło
16 gru 00:30
PW: Tak, pominąłem wyraz z 'xy' o godz. 00:19.
Być może, że używano gwarowego określenia "deltka" zamiast "wyróżnik" − przez analogię do
równania drugiego stopnia jednej zmiennej. Nigdy nie było mi to potrzebne i nie pamiętam jak
to się liczyło.
16 gru 00:40
Mariusz:
Tutaj akurat widać że jest to parabola ale w innym przypadku ten wyróżnik mógłby się przydać
16 gru 15:37
Podróż kwiatów: Tak . Jest to wyróżnik (ale symbol Δ)stąd to skojarzenie u mnie na początku
Jeśli mamy równanie krzywej stopnia drugiego postaci
Ax
2+2Bxy+Cy
2Dx+2Dy+E=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
to
Δ=B
2−A*C
==============
Każde równanie stopnia drugiego o co najwyżej dwu niewiadomych sprowadza się przez niezmienniki
obrotu i przesunięcia układu wspołrzędnych
do następujących postaci kanonicznych:
1) Δ<0 Typ eliptyczny
| | x2 | | y2 | |
b) |
| + |
| =−1 zbiór pusty |
| | a2 | | b2 | |
2) Δ>0 Typ hiperboliczny
| | x2 | | y2 | |
a) |
| − |
| =1 hiperbola |
| | a2 | | b2 | |
| | x2 | | y2 | |
b) |
| − |
| =0 dwie proste przecinające się |
| | a2 | | b2 | |
3)Δ=0 Typ paraboliczny
a) x
2=2py parabola
b) x
2+bx+c=0
α) b
2−4c>0 dwie proste rownoległe
β) b
2−4c=0 prosta
γ) b
2−4c<0 zbiór pusty
O niezmiennikach obrotu i przesunięć za dużo pisania
16 gru 15:43
Mariusz:
No właśnie ja spotkałem się do tej pory z równaniem
| | δu | | δu | | δu | | δu | | δu | |
A(x,y) |
| +B(x,y) |
| +C(x,y) |
| +D(x,y) |
| +E(x,y) |
| +F(x,y)u=0 |
| | δxδx | | δyδy | | δxδy | | δx | | δy | |
i tutaj też mieliśmy do czynienia z wyróżnikiem i zależnie od jego znaku mieliśmy
równanie hiperboliczne ,paraboliczne , eliptyczne
16 gru 15:44
Podróż kwiatów: U mnie też ma byc Cy
2+Dx
Czterdziestolatku −wszystkiego najlepszego

−−−Matematyka −podręcznik dla inżynierskich
studiów zawodowych
Tom 1 pod redakcją Edwarda Otto.
16 gru 15:52
Mariusz:
Dziękuję za życzenia
Jak widzisz jestem jeszcze młody a już czuję upływ czasu
Tak szybko to zleciało i coraz mniej tego czasu mi zostało
Jak ty sobie z tym radzisz bo między nami jest różnica pokolenia
i już jakiś czas temu skończyłeś 60 lat
16 gru 17:14
chichi:
Wpis z
15:43 jest niepełny, przy czym nie prawdziwy w wielu sytuacjach, w każdym z tym
przypadku należy badać jeszcze inny wyznacznik i dopiero klasyfikować
19 gru 00:23
Podróż kwiatów: Myślę że się teraz czepiasz niepotrzebnie
Napisałem literaturę z której korzystałem.
Napisalem też że nie będe pisał o niezmiennikach obrotu i przesunięć. Tam mozna sobie o tym
poczytać.
. Powodzenia

Zeby nie zmydlac to rownanie krzywej jest tam w postaci
a
11x
2+2a
12xy+a
22y
2+2a
10x+2a
20y+a
00=0
można się trochę pogubić
Δ=a
122−a
11*a
22i a
11+a
22 są niezmiennikami ze wzgledu na przesunięcie
Wyraz a
00 jest niezmiennkiem obrotu
19 gru 01:48