Dla jakich k wektory są liniowo niezależne? (studia)
student: Dla jakich k wektory [44,45,1] ; [1,44,0] ; [46,133,k] są liniowo niezależne?
Dla wszystkich takich k przedstaw wektor [1,1,1] jako kombinację liniową wektorów [44,45,1] ;
[1,44,0] ; [44,133,k]
15 gru 20:11
chichi:
Skorzystaj z wyznacznika
15 gru 20:23
Mariusz:
44α+β+46γ=0
45α+44β+133γ=0
46α+kγ=0
I teraz ten jednorodny układ równań musi być oznaczony aby wektory były liniowo niezależne
Układ równań jest oznaczony gdy jest w postaci Cramera
(macierz główna układu kwadratowa i odwracalna)
Kiedy macierz
44 1 46
45 44 133
46 0 k
jest odwracalna ?
15 gru 20:27
Mariusz:
"Dla wszystkich takich k przedstaw wektor [1,1,1] jako kombinację liniową wektorów [44,45,1] ;
[1,44,0] ; [44,133,k]"
Wg mnie do usranej śmierci nie przedstawisz wszystkich
15 gru 20:41
Mariusz:
Wektory są liniowo niezależne gdy
α1v1+α2v2+...+αnvn = 0 ⇒ α1=0∧α2=0∧ ... ∧αn=0
15 gru 20:49