Zbadaj monotoniczność ciągu
Kck: | | 2n+3 | |
Zbadaj monotoniczność ciągu an = |
| |
| | 5n−4 | |
| | an+1 | | 102+17n−20 | |
Zacząłem |
| = ... = |
| . W tym momencie widać, że licznik |
| | an | | 10n2+17n+3 | |
i mianownik różnią się tylko wyrazem wolnym przy czym ten w liczniku jest mniejszy od tego w
mianowniku czyli licznik będzie zawsze mniejszy od mianownika. Czyli mogę napisać przy użyciu
kwantyfikatorów: Dla każdego n należącego do ℕ 10
2+17n−20 < 10n
2+17n+3 ⇒ Dla każdego n
| | 102+17n−20 | | an+1 | |
należącego do ℕ |
| < 1 ? I potem już dalej |
| < 1 czyli |
| | 10n2+17n+3 | | an | |
ciąg jest malejący. Chodzi mi głównie czy takie uzasadnienie z kwantyfikatorami jest poprawne
i czy nie przekłamuję w ten sposób czegoś. Moja wykładowczyni jest bardzo skrupulatna i czepia
się takich rzeczy. Jeżeli nie tak, to jak inaczej mogę to zapisać?
15 gru 18:46
chichi:
Na forum są kwantyfikatory użyj ich i zapisz to porządnie, implikacja jest bezpieczna, a czy w
tym przypadku te przejścia są równoważne?
15 gru 18:57
I'm back:
| 10n2 +17n − 20 | | 10n2+17n+3 − 23 | |
| = |
| = |
| 10n2+17n+3 | | 10n2+17n+3 | |
| | 23 | |
= 1 − |
| <1 (ponieważ 10n2+17n+3 > 0 dla dowolnego n∊N) |
| | 10n2+17n+3 | |
Takie uzasadnienie ja bym napisał. Czysto i przejrzyście (moim zdaniem oczywiście)
15 gru 18:59
Kck: | ⋀ | | ⋀ | | 102+17n−20 | |
| 102+17n−20 < 10n2+17n+3 ⇒ |
| |
| < 1. Lepiej tego nie |
| n∊ℕ | | n∊ℕ | | 10n2+17n+3 | |
potrafię zapisać. Czyli to co napisałem można uznać za poprawne? W tym przypadku te przejścia
raczej nie są równoważne.
15 gru 19:02
chichi:
A dlaczego nie są równoważne te warunki?
15 gru 19:16
Kck: Albo w sumie może są? Jeżeli podzielę tę lewą stronę przez 10n2+17n+3 to wtedy wyjdzie ta
prawa. Zgadza się?
15 gru 19:21
Kck: To są one w końcu równoważne czy nie?
15 gru 21:09
Mila:
| | 2(n+1)+3 | | 2n+5 | |
an+1= |
| = |
| |
| | 5(n+1)−4 | | 5n+1 | |
| 2n+5 | | 2n+3 | | −23 | |
| − |
| = |
| <0 dla n∊N+ |
| 5n+1 | | 5n−4 | | (5n−4)*(5n+1) | |
15 gru 21:31
chichi:
A jaki jest sens czy powiem tak czy nie, skoro Ty sam nie potrafisz tego określić?

Czy implikacja w drugą stronę zachodzi?
15 gru 21:52
Kck: Moja odpowiedź to jest ta wyżej, że są równoważne. Czasu nie ma bo jutro kolos
15 gru 22:07