Oblicz pole tego kwadratu.
Marika : Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny równoramienny o przeciwprostokątnej
długości c. Jedna z krawędzi bocznych jest prostopadła do podstawy, a dwie pozostałe nachylone
są do
podstawy pod kątem α. Ostrosłup ten przecięto taką płaszczyzną prostopadłą do podstawy, że w
przekroju
otrzymano kwadrat. Oblicz pole tego kwadratu.
15 gru 17:16
b4:
| | b√2 | | c√2 | |
b=e*tgα a= |
| |AC|= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | c√2 | | b√2 | |
e= |
| − |
| ⇒√2e= c−b |
| | 2 | | 2 | |
√2b=
√2e*tgα to b(
√2+tgα)=ctgα
♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣
15 gru 18:45
Marika : Dziękuję. 😁
15 gru 21:10
b4:
15 gru 22:55