proszę o wyjaśnienie krok po korku jak się rozwiązuje tego typu nierówności
balka23: |3−xx+2|−2>0
Wynik powinien wynosić −7<x<−2
14 gru 20:52
wredulus_pospolitus:
no chyba nie bardzo
niech x = 0
| | 3−0 | | 3 | |
| |
| | − 2 = |
| − 2 <0  |
| | 0+2 | | 2 | |
14 gru 21:05
14 gru 21:08
balka23: hmm, a to ciekawe... w takim razie jak rozwiązać taką nierówność? wiem, że powinnam rozpisać na
przypadki. czy następnie mam po prostu obustronnie pomnożyć przez mianownik?
14 gru 21:09
balka23: dziękuję a7, nie dopiero dodarła do mnie ta odpowiedź
14 gru 21:10
a7: ale {P[wredulus]] zauważył, że chyba źle przepisałaś przykład....
14 gru 21:12
a7: * wredulus
14 gru 21:13
balka23: przepisałam dobrze, ale to zapewne błąd w zadaniu
14 gru 21:16
a7: może powinno być mniejsze zero <
14 gru 21:18
balka23: nie nie, zadanie polegało na wyznaczeniu dziedziny funkcji i cała ta wartość była pod
pierwiastkiem, więc nie może być mniejsza od 0. prędzej powinno być 2−|to co u góry|
14 gru 21:20
b4:
|x−3|>2|x+2| |
2 (bo obydwie strony dodatnie
x
2−6x+9 > 4x
2+16x+16
3x
2+22x+16 <0
Δ=400 x=−1/3 lub x= −7
x∊(−7,−1/3) \ {−2}
==============
14 gru 21:21
a7: nie rozumiem,
ale czy przykłady w linku Ci wystarczą?
14 gru 21:21
balka23: tak, dzieki za link
14 gru 21:26