udowodnij, że
sillygoose: zbiór liczb naturalnych jest równoliczny ze zbiorem wszystkich liczb całkowitych
14 gru 20:48
wredulus_pospolitus:
utwórz ciąg który każdy element zbioru liczb naturalnych 'przekształca' w inną liczbę ze zbioru
liczb całkowitych
np. tak aby:
a1 = 0
a2 = 1
a3 = −1
a4 = 2
a5 = −2
a6 = 3
... itd.
14 gru 21:04
sillygoose: niestety nie umiem
14 gru 22:02
Min. Edukacji: trudno może ci się uda w następnym wcieleniu?
14 gru 22:08
sillygoose: chyba nie a potrzebuje na jutro to zrozumieć ; (
14 gru 22:09
henio:
Trapez ABCD, ABIICD opisano na okręgu o promieniu r
Wykaż,że |AC|2+|BD|2≥ 16r2
14 gru 22:19
a7: heniu założ nowy wątek
14 gru 22:21
14 gru 22:24
wredulus_pospolitus:
| | n−1 | |
niech an = (−1)n+1*( [ |
| ] + 1) |
| | 2 | |
| | −1 | |
a1 = 1* ( [ |
| ] + 1 ) = −1 + 1 = 0 |
| | 2 | |
| | 0 | |
a2 = −1* ( [ |
| ] + 1 ) = 0 − 1 = −1 |
| | 2 | |
| | 1 | |
a3 = 1* ( [ |
| ] + 1 ) = 0 + 1 = 1 |
| | 2 | |
| | 2 | |
a4 = −1* ( [ |
| ] + 1 ) = −2 |
| | 2 | |
| | 3 | |
a5 = 1* ( [ |
| ] + 1 ) = 2 |
| | 2 | |
itd.
14 gru 22:46
sillygoose:
{ 2x dla x >= 0
f(x) = {
{ −2x−1 dla x<0
co dalej?
14 gru 22:52