Tw. cosinusow
Algorytm: Jak mam takie coś:
Jak mogę to obliczyć?
14 gru 19:39
Algorytm: Czy nie da sie tego obliczyc ? XD
14 gru 20:09
chichi:
A co mają oznaczać te indeksy dolne?

A gdzie argument funkcji?
14 gru 20:10
a7: ale nie możesz wziąć wartości sinusów z tabelki sin 45=P{2}/2 sin15= (odczytać z tablic)
i co ma do tego tytułowe tw.cosinusów?
14 gru 20:11
a7: może podaj treść zadania i będzie wbrew pozorom łatwiej
14 gru 20:12
Algorytm: W trójkącie ABC mamy: |AC| = 6 cm, | ∠CAB| = 45*, |∠ACB| = 15*.
Oblicz długości pozostałych boków trójkąta i długość promienia okręgu opisanego na tym
trójkącie.
No i użyłem tw. sinusów, by móc obliczyć ...
A jednak już nic, złemu boku podałem 6 XD
14 gru 20:29
a7: ok
14 gru 20:30
wredulus_pospolitus:
skoro masz znane dwa kąty (45
o i 15
o) to ile wynosi trzeci kąt
14 gru 21:08
Mariusz:
No tak , tw sinusów będzie odpowiednie do tego zadania
Jeśli chodzi o wartość sin15° to nie trzeba go szukać w tablicach
| | √2 | | √3 | | √2 | | 1 | |
sin15° = sin(45°−30°)= |
| * |
| − |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
15 gru 13:07