14 gru 17:33
I'm back:
I problem polega na?
Chociaz możliwe że nawet nie trzeba z tego korzystać.
14 gru 18:03
Alaias: No właśnie, to zadanie to jest problem... Ta wskazówka nic nie pomaga...
14 gru 18:13
PW:
| | n! | | (n+1)! | |
= |
| + |
| = |
| | 2!(n−2)! | | 2! (n−1)! | |
| | n! | | n+1 | |
= |
| (1 + |
| ) = |
| | 2!(n−2)! | | n−1 | |
Takich par po lewej stronie mamy 49 − sumowanie dla n = 2, 4, 6, ..., 98. Inaczej mówiąc −
wystarczy udowodnić, że
| | | |
22 + 42 + 62 + ... + 982 = | |
| | |
| | | |
4 (1 + 22 + 32 + ... + 492) = | |
| | |
Może znamy wzór na sumę kwadratów kolejnych liczb całkowitych?
14 gru 18:17
ABC: wredulus nie podałeś na srebrnej tacy i już pretensje

wskazówka nr 2 pierwszy wyraz to zmyłka , zamień na (3 0) a potem do każdej pary stosuj
podstawową tożsamość
trójkąta Pascala
14 gru 18:21
wredulus_pospolitus:
no to do:
dorzucę jeszcze:
| | | |
przerzucamy na prawą stronę | otrzymując |
| | |
pytanie do autora wątku −−− skąd to wiemy (wskazówka: z jakiej własności tutaj korzystamy)
| | | |
następnie przerzucamy | i robimy dokładnie to samo |
| | |
i tak w kółko ... aż dojdziemy do sytuacji gdzie będzie
14 gru 18:37
Alaias: Dzięki, teraz rozumiem
14 gru 18:49