Przekroje.
Katarzynaidruzyna: Krawędź boczna prawidłowego ostrosłupa sześciokątnego ma długość 8 dm, a krawędź podstawy 4 dm.
Przez środki dwóch sąsiednich krawędzi podstawy poprowadzono płaszczyznę prostopadłą do
podstawy.
Oblicz pole otrzymanego przekroju.
Z rysunkiem. Z góry dziękuję za pomoc.
14 gru 14:37
a7:
14 gru 14:44
janek191:
Np. Tw. kosinusów lub z zastosowaniem funkcji cosinus dla 30o.
14 gru 14:50
b4:

Przekrój jest trójkątem równoramiennym KLM
| | 1 | |
|KL|= |
| |AC|= a√3 i |OS|=H= 2a√3 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
ΔBMN∼ΔBOS w skali k= |
| to h= |
| H=a√3/2 |
| | 4 | | 4 | |
=============
dla 2a=4 to a=2
P(KLM)=3dm
2
♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣
14 gru 19:55
Katarzynaidruzyna: Dziękuję.
14 gru 20:55