Korzystajac z tw Kroneckera-Capellego okreslic liczbe rozwiazan układu
Alek: Korzystajac z tw Kroneckera−Capellego okreslic liczbe rozwiazan układu od parametru
rzeczywistego a:
x+ ay + 3z −2t = 2
ax+2y+4z−4t=a+1
2x−3y+z+(4+2a)t=4
Rozwiązałem te zadanie wyznaczając najpierw minor, z wyznacznika wyszły mi dwie wartości a=1 i
a=−2, które zerowałyby wyznacznik, a następnie określiłem rozwiązania dla tych 3 przypadków,
lecz gdy wpisuje te równanie w kalkulator na matrixcalc org to on jeszcze sprawdza warunek
a2=2. Czy mógłby ktoś wyjaśnić skąd on się wziął? Sprawdzałem każdy minor 3x3 i nie widziałem
tam a2−2=0
14 gru 00:22
Maciess: Możesz wstawić fotke ze swoim rozwiązaniem? Będzie łatwiej niż przeliczać to wszystko od nowa.
14 gru 09:14
14 gru 10:39
Alek: Przy czym, domyślam się że może te a2−2=0 wynika z macierzy 2x2 w lewym górnym rogu, jednak
czy nie rozpatrujemy maksymalnego minora tej macierzy, tzn w tym przypadku 3x3?
14 gru 10:42
Maciess: Wg mnie twoje rozumowanie jest poprawne.
Tzn dla a∊R\{1,−2} mamy rząd 3 macierzy głównej, a dla pozostałych rząd musi być równy 2
(
https://prnt.sc/22yhsdo). Nie ma sensu sprawdzać tego warunku, bo niezależnie od parametru a, mamy niezerowy minor
stopnia 2. To tylko odnośnie tej części, nie sprawdzałem co sie dzieje dalej.
Może ktoś inny też zerknie i potwierdzi czy nie piszę tu jakiejś bzdury.
14 gru 13:53