zadania
mxv: Siema, mam problem z tymi zadaniami. Mógłby ktoś pomóc?
Zadanie: 1. Które z poniżej podanych relacji nie są tautologią
1)[(p =⇒ q) ∨ (p =⇒ r) ∨ (p =⇒ s)] =⇒ [p =⇒ (q ∨ r ∨ s)]
2)[(p =⇒ q) ∧ (r =⇒ s)] =⇒ (p ∨ r =⇒ q ∨ s)
3)p =⇒ [(∼ p) ∨ q]
4)(p ∨ q ∨ r) =⇒ {∼ p =⇒ [(q ∨ r)∧ ∼ p]}
5)[(p =⇒ q) ∧ (r =⇒ s) ∧ (t =⇒ u)] =⇒ [(p ∧ r ∧ t) =⇒ (q ∧ s ∧ u)]
Zadanie: 2.
Powołując się na indukcję matematyczną pokazać, że jeśli funkcja f : N −→ N spełnia warunek
(
{f(0) = 6
{f(n) = 5f(n − 1) − 20, n >/ 1,
to f(n) = 5n + 5, n > 0.
Zadanie: 3.
Niech funkcja f : N −→ N spełnia warunek
(
f(0) = 7
f(n) = f(n − 1) + 8n + 7, n > 1.
Wykorzystując rekurencję obliczyć wartości funkcji f(n) dla n = 5, 6, 7, 8, 9, 10. Która z
poniżej
podanych odpowiedzi jest poprawna.
1)167 223 287 359 439 527
2)162 217 280 351 430 517
3)177 235 301 375 457 547
4)152 205 266 335 412 497
5)157 211 273 343 421 507
13 gru 16:56
chichi:
A co oznaczają te zapisy z 1 zadania np. co rozumiemy przez "p=⇒q"?
13 gru 17:18
mxv: p → q
13 gru 18:20
mxv: mam 2 i 3, jakby ktoś umiał 1 to byłoby fajnie
13 gru 19:09
chichi:
Skrócona metoda zero jedynkowa, albo jedziesz tabelką
13 gru 20:11
Mila:
3) odp. (b)
f(n)=(n+1)*(4n+7)
13 gru 22:26