Problem z jednostkami
Johnyb:
Witam mam problem z jednostkami, mianowicie wyznaczając a
w cm wychodzi mi zła liczba, zaś działając w m wychodzi mi dobrze czyli 0,14m
| | 515,625kN*10000cm2 | |
Robiąc to w cm to |
| ≤a4 |
| | | |
13 gru 01:07
I'm back:
To pokaż krok po kroku Twoje obliczenia przy braku zamiany jednostek na cm
13 gru 07:18
wredulus_pospolitus:
zacznijmy od tego, że:
| 3*515,625 kN m2 | |
| ≤ a4 |
| 2*2*108 kN/m2 * 1cm | |
3,8671875 * 10
−4 m3 ≤ a
4
tak więc −−− czy po prawej stronie nierówność aby na pewno masz cm

Jak dla mnie tam powinna
być bezwymiarowa wartość (zakładając, że a podane jest w metrach)
13 gru 09:32
Johnybn: a to długość, wyznaczam a w metrach:
Z tego a≥0,14m i to jest prawidłowy wynik
| | kN | | kN | |
200GPa=200*106 |
| = 20 000 |
| |
| | m2 | | cm2 | |
Tu mi wychodzi 4,43cm
w liczniku brakuje dwóch zer, wtedy wychodzi 14 cm ale nie wiem dlaczego.
13 gru 19:24
I'm back:
Czy Ty jesteś w stanie zrozumieć ze nie zgadzają się jednostki

Jeżeli a podane jest w metrach
to:
| | kN * m2 | |
L = |
| = [−] miara BEZ JEDNOSTKOWA  |
| | kN/m2 * m4 | |
Wszystkie jednostki Ci się skracaja
Wiec prawa strona nierówności NIE MOZE być w jakiejkolwiek jednostce długości

Na tym polega Twój błąd i różnica pomiędzy tymi dwoma podejściami
Kwestia jest 'ta stowa' która przwmnazasz w jednym miejscu a w drugim nie
13 gru 20:10