Oblicz pole trójkąta ograniczonego osiami układu współrzędnych
Freak: Dana jest funkcja f(x)=2x, gdzie x∊R+
a) Oblicz pole trójkąta ograniczonego osiami układu współrzędnych oraz styczną do wykresu
funkcji w punkcie K=(1,2)
b) Wykaż, że pole tego trójkąta nie zależy od wyboru punktu styczności.
12 gru 21:00
I'm back:
I w którym momencie uczen/student napotyka na problem?
12 gru 21:11
Freak: nie wiem co zrobić w podpunkcie b
12 gru 21:26
wredulus_pospolitus:
Krok 1. wyznaczamy OGÓLNY wzór stycznej do f w punkcie A=(a,b)
Krok 2. wyznaczamy współrzędne przecięcia się stycznej z osiami OX i OY
Krok 3. liczymy pole trójkąta
Krok 4. piszemy wniosek
12 gru 21:29
wredulus_pospolitus:
| | 2 | |
a tak naprawdę to punkt A = (a , |
| )  |
| | a | |
12 gru 21:31
wredulus_pospolitus:
Krok 1.
Krok 2.
| | a | | a | |
y = 0 −−−> x = |
| −−−> stąd ( |
| , 0) pierwszy punkt przecięcia |
| | 2 | | 2 | |
| | 4 | | 4 | |
x = 0 −−−> y = |
| −−−> stąd (0 , |
| ) drugi punkt przecięcia |
| | a | | a | |
Krok 3.
Krok 4.
piszemy wniosek
12 gru 21:34
Freak: dzięki bardzo za wytłumaczenie, już wiem o co tu chodzi
12 gru 22:27