Punkt symetryczny do punktu względem prostej
Lolka: | | ⎧ | x1=1+2t | |
| Znaleźć punkt symetryczny do punktu A=(2,1,6) względem prostej L: | ⎨ | x2=2 |
|
| | ⎩ | x3=3+t | |
dla t∈R
12 gru 15:54
wredulus_pospolitus:
1) wyznaczasz płaszczyznę której wektor normalny będzie równoległy do prostej L
2) dobierasz tak tą płaszczyznę, aby punkt A do niej należał
3) wyznaczasz punkt przecięcia prostej L przez tą płaszczyznę
4) wyznaczasz prostą przechodzącą przez punkt przecięcia i punkt A
5) wyznaczasz punkt A' należący do tejże prostej, który będzie punktem symetrycznym do punktu A
względem prostej L
12 gru 16:00