Punkt symetryczny do punktu, względem płaszczyzny i prostopadłej do wektora
Lolka: Znależć punkt symetryczny do punktu 𝐴 = (2, −7,10) względem płaszczyzny przechodzącej przez
punkt 𝑃 = (3,2,2) i prostopadłej do wektora 𝑤 = [1, −3,2].
12 gru 15:48
wredulus_pospolitus:
1) wektor w jest wektorem normalnym płaszczyzny ... wyznaczasz wzór tejże płaszczyzny
2) wyznaczasz równanie prostej równoległej do wektora w, przechodzącej przez punkt A
3) wyznaczasz punkt przebicia prostej przez płaszczyznę
4) wyznaczasz punkt A' należący do tejże prostej, tak aby był on symetryczny do punktu A
względem płaszczyzny
12 gru 16:02