wielomiany
Uzumaki: siema, mam pytanie. Jak mamy zadanie x3 +5x = 6x2 −6 = To zawsze musimy zrobić. x3+5x−6x2+6.
I wyszukać liczbę wolną czyli w tym przypadku 6. I szukać każdej możliwej opcji, aby wyszło 0?
(1,−1,2,−2,3,−3,6,−6) Czy jest szybszy sposób?
Pozdrawiam super stronka
12 gru 14:23
ABC: jest szybszy sposób przy użyciu kalkulatora , teraz dużo modeli ma wbudowane równanie
sześcienne
12 gru 14:44
ICSP: Szybszym sposobem jest grupowanie, ale ono wymaga doświadczenia.
Sposób z wykorzystaniem twierdzenia o pierwiastkach wymiernych jest bardziej schematyczny.
12 gru 14:50
Uzumaki: Taki kalkulator, chyba nie można używać na maturze
12 gru 14:51
Uzumaki: A polecacie jakiś dobry kalkulator co właśnie ma taką funkcje?
12 gru 14:52
ABC: Casio fx−991 CEX ma nawet równania 4 stopnia i nierówności
12 gru 15:07
Min. Edukacji: od 2023 na maturze będziesz mógł mieć kalkulator naukowy, wystarczy poczekać
12 gru 15:27
ABC: tak na marginesie , w grudniu miał być pierwszy arkusz maturalny próbny 2023 , ktoś wie czy już
jest?
12 gru 15:29
PW: Jak pisze ICSP − zauważyć, że
(x−2)3 = x3 − 6x2 + 12x − 8,
a więc
x3 − 6x2 + 5x + 6 = (x−2)3 − 7x + 14 = (x − 2)3 − 7(x − 2)
i dalej łatwo.
12 gru 15:30
daras: @
ABC do sylwestra jeszcze ponad 2 tygodnie
12 gru 18:38
a7: @ w informatorze o maturze 2022/2023 jest kalkulator prosty w przyborach ....
12 gru 19:35
daras: czyżby przestraszyli się opinii ekspertów?
13 gru 14:53
Uzumaki: Casio fx−991 CEX Planuje kupić ten kalkulator warto? Można na nim obliczać wielomiany, x,
itp
13 gru 18:04
ABC: ma dużo przydatnych funkcji , jak mówiłem rozwiązuje równania i nierówności do 4 stopnia
włącznie,układy równań liniowych do 4 zmiennych, macierze wymiaru 4x4,
rozkład normalny , rozkład Bernoulliego , przybliżone całkowanie i różniczkowanie, rozkład
liczby na czynniki pierwsze i różne inne
13 gru 18:20
a7: a jaki kalkulator prosty można polecić maturzyście?
15 gru 03:36
Ambroży z fabryki noży: maturalny to powinien mieć dwie cechy
−podwójne zasilanie (słoneczne+bateria) , zawsze coś się może popsuć
−klawisze wyraźnie reagujące na dotyk
dobrze też byłoby mieć wyraźne cyfry na wyświetlaczu
15 gru 08:15
a7: racja, Dziękuję
15 gru 09:31
Mariusz:
Jeśli chodzi o schemat rozwiązywania takiego równania to właśnie jest to użycie wzoru
skróconego mnożenia
Użycie trygonometrii pozwoli ominąć potrzebę korzystania z liczb zespolonych
Przypuśćmy że mamy równanie
a
3x
3+a
2x
2+a
1x+a
0=0
Chcemy wielomian po naszej lewej stronie zapisać w postaci sumy potęg dwumianu
Jaki to dwumian ?
Zaraz to się okaże
| | a2 | | a22 | | a23 | |
a3(x3+ |
| x2+ |
| x+ |
| ) |
| | a3 | | 3a32 | | a33 | |
15 gru 13:20
Mariusz:
| | a2 | | a22 | | a23 | |
a3(x+ |
| )3=a3x3+a2x2+ |
| x+ |
| |
| | 3a3 | | 3a3 | | 27a32 | |
| | a2 | | a22 | | a2 | |
a3(x+ |
| )3+(a1− |
| )(x+ |
| )= |
| | 3a3 | | 3a3 | | 3a3 | |
| | a22 | | a23 | |
a3x3+a2x2+ |
| x+ |
| + |
| | 3a3 | | 27a32 | |
| | a22 | | a2 | | a22 | |
(a1− |
| )x+ |
| (a1− |
| ) |
| | 3a3 | | 3a3 | | 3a3 | |
| | a2 | | a22 | | a2 | |
a3(x+ |
| )3+(a1− |
| )(x+ |
| ) |
| | 3a3 | | 3a3 | | 3a3 | |
| | a23 | | a2 | | a22 | |
+a0− |
| − |
| (a1− |
| )=0 |
| | 27a32 | | 3a3 | | 3a3 | |
Mamy zatem równanie
y
3+py+q=0
Teraz korzystamy z wzoru skróconego mnożenia
(u+v)
3=u
3+3u
2v+3uv
2+v
3
Wyciągnijmy wspólny czynnik z środkowych wyrazów
(u+v)
3 = u
3+3(u+v)uv+v
3
oraz zmieńmy kolejność składników
(u+v)
3 = 3uv(u+v)+u
3+v
3
Wygląda znajomo ? Jeśli tak to możemy już pisać układ równań
powstały z porównania współczynników
Jeśli nie to wstawiamy y=u+v do równania
(u+v)
3+p(u+v)+q=0
| | p | |
u3+v3+q+3(u+v)(uv+ |
| )=0 |
| | 3 | |
Teraz żądamy aby
| | p | |
u3+v3+q=0 oraz 3(u+v)(uv+ |
| )=0 |
| | 3 | |
i mamy układ równań
u
3+v
3+q=0
| | p | |
3(u+v)(uv+ |
| )=0 będzie równe zero gdy jeden z czynników będzie równy zero |
| | 3 | |
ale my założyliśmy że y=u+v więc gdybyśmy przyrównali u+v do zera to byśmy wymusili
to że y = 0 więc przyrównujemy do zera ten drugi czynnik
u
3+v
3+q=0
u
3+v
3=−q
Ten układ równań łatwo przekształcić w układ będący wzorami Vieta
dla równania kwadratowego o pierwiastkach u
3 oraz v
3
u
3+v
3=−q
Teraz gdy wyróżnik trójmianu kwadratowego występującego po naszej lewej stronie równania
jest nieujemny to łatwo rozwiążemy to równanie kwadratowe a co za tym idzie także
i równanie trzeciego stopnia
Co jednak gdy wyróżnik tego trójmianu kwadratowego jest ujemny ?
Czy musimy wtedy bawić się zespolonymi ?
Jeżeli je znamy to oczywiście możemy ich użyć ale jeżeli nie
to z pomocą przychodzi nam trygonometria
Oczywiście dobrze jest co nieco wiedzieć o funkcjach aby
sobie zdefiniować funkcję odwrotną do trygonometrycznej
(dopóki całki były w średniej to takie funkcje były)
cos(2θ)=cos
2(θ)−sin
2(θ)=cos
2(θ)−(1−cos
2(θ))
cos(2θ)=2cos
2(θ)−1
sin(2θ)=sin(θ)cos(θ)+cos(θ)sin(θ)
sin(2θ)=2sin(θ)cos(θ)
cos(3θ)=cos(θ+2θ)=cos(θ)cos(2θ)−sin(θ)sin(2θ)
cos(3θ)=cos(θ)(2cos
2(θ)−1)−sin(θ)*2sin(θ)cos(θ)
cos(3θ)=cos(θ)(2cos
2(θ)−1)−2cos(θ)sin
2(θ)
cos(3θ)=cos(θ)(2cos
2(θ)−1)−2cos(θ)(1−cos
2(θ))
cos(3θ)=2cos
3(θ)−cos(θ)−2cos(θ)+2cos
3(θ)
cos(3θ)=4cos
3(θ)−3cos(θ)
Przypomnijmy równanie kwadratowe które otrzymaliśmy
Teraz jeżeli
to rozwiązujemy równanie kwadratowe
ale jeśli
to wracamy do równania
y
3+py+q=0
y
3+py=−q
i zakładamy że rozwiązanie jest postaci
y=wcos(θ)
w
3cos(θ)+pwcos(θ)=−q
| | pw | | 3 | |
Teraz staramy się dobrać takie w aby iloraz |
| =− |
| |
| | w3 | | 4 | |
Zatem nasze podstawienie w tym przypadku to
y=2
√−p/3cos(θ)
| | 8p | |
− |
| √−p/3cos3(θ)+p(2√−p/3cos(θ))=−q |
| | 3 | |
| | 8p | | q | |
− |
| cos3(θ)+p(2cos(θ))=− |
| |
| | 3 | | √−p/3 | |
| | 3q | |
4cos3(θ)−3cos(θ)= |
| |
| | 2p*√−p/3 | |
| | 3q | |
3θ2=cos−1( |
| )+2π |
| | 2p*√−p/3 | |
| | 3q | |
3θ3=cos−1( |
| )+4π |
| | 2p*√−p/3 | |
gdzie cos
−1(x) to funkcja odwrotna do cos(x)
15 gru 14:30
Alina: A ten arkusz nie miał być przypadkiem w grudniu, ale przyszłego roku?
15 gru 21:56
ABC: w tym roku miał być , mają obowiązek dać to 1,5 roku przed nową maturą
16 gru 18:56