?
abcd: jakie są miary kątów trójkąta prostokątnego o bokach 3,4,5?
11 gru 14:27
janek191:
| | 3 | |
tg α = |
| = 0,75 ⇒ α = arctg 0,75 ≈ 37o |
| | 4 | |
| | 4 | | 4 | |
tg β = |
| ⇒ β = arctg |
| ≈ 53o |
| | 3 | | 3 | |
11 gru 14:36
abcd: dziękuję!
11 gru 14:52
abcd: a mam jednak jedno pytanie, co znaczy dokładnie arctg i jak się to oblicza?
11 gru 14:56
abcd: lub czy da się wyznaczyć te katy w inny sposób niż przez to arctg?
11 gru 14:57
ABC: to jest funkcja odwrotna do funkcji tangens o dziedzinie obciętej do (−π/2,π/2)
bez kalkulatora oblicza się przy użyciu szeregów potęgowych lub ułamków łańcuchowych
11 gru 14:58
ABC: musisz skorzystać z jakiejś funkcji trygonometrycznej, natomiast te arkusy można odpuścić na
poziomie podstawowym liceum
możesz napisać " z tablic trygonometrycznych na końcu podręcznika widzę że ..."
11 gru 15:04
abcd: o faktycznie dziękuję!
11 gru 15:18