Matematyka dyskretna, rekurencje, tw. Eulera, kombinatoryka
arcteryx98: Witam. Mam wielką prośbę. Jutro mam kolokwium, ale nie rozumiem poszczególnych zadań z
matematyki dyskretnej. Czy ktoś mógłby je rozwiązać oraz mi wytłumaczyć o co w tym chodzi po
kolei. Odpowiedzi sa podane nizej
1.Ile ciągów ternarnych (tj. złożonych z cyfr 0,1,2) spełnia tę własność, że po żadnej jedynce
nie wystepuje ani 2 ani0? Wyprowadz odpowiednie rownanie rekurencyjne z warunkami poczatkowymi
i rozwiaz je
Odpowiedz: sn = 2n+1 −1
2.Ile jest roznych liczb pieciocyfrowych niepodzielnych przez zadna z liczb 6,21,35?
Odp: 71 142
3. Ile jest roznych liczb szesciocyfrowych zapisanych w systemie osiemnastkowym takich, ze
a) wszystkie cygry sa rozne i liczba jest parzysta
b) cyfry sa rozne i iloczyn liczb trzeciej i czwartej jest podzielny przez 3?
Odp a) 6 333 600 b) 7 442 870
4)Oblicz
a) fi(868 175) TW Eulera
b) 23888 111 mod 72
odp a) 528 000 b) 71
10 gru 16:47
wredulus_pospolitus:
1. skoro mamy mieć spełniony warunek że po żadnej '1' nie może być ani 0 ani 2 ... to znaczy,
że musi być '1'
Tak więc, rozpatrujemy wszystkie takie ciągi które mają do pewnego momentu 0 lub 2 (w dowolnej
kolejności), ale jak już się trafi '1' to później są same '1'
10 gru 17:46
wredulus_pospolitus:
2. Tyle samo co wszystkie pięciocyfrówki minus te które są podzielne przez 6, 21 lub 35
10 gru 18:08
wredulus_pospolitus:
3. A tutaj z czym masz problem ?
10 gru 18:09
wredulus_pospolitus:
4. no i tutaj w czym problem
10 gru 18:09
chichi:
Co to jest za zapis: 23
888 111 mod 72?
10 gru 18:12
Mila:
1)
n=1
0,1,2− 3 ciągi
a1=3
n=2
(0,0),(1,1), (2,2),(0,1),(0,2), (2,0) (2,1)− 7ciągów
a2=7
an=2an−1+1 Może?
Wtedy:
x−2=0
x=2
2)Postać jawna:
an=A*2n+B
a1=3=A*21+B
a2=7=A*22+B
2A+B=3 i 4A+B=7
A=2 i B=−1
an=2*2n−1⇔
an=2n+1−1
Może aktualny student z forum sprawdzi.
10 gru 18:20
arcteryx98: Przepraszam, w 4b ma być ta 8 do potęgi zwykłą liczbą, a konkretniej
4)
b)23888 111 mod 72
10 gru 18:25
chichi:
Wtedy nie prawda, że odp. to 71
10 gru 18:29
arcteryx98: Od tej nauki troszkę pomieszałem sprawy, ma być
23888 111 mod 72
10 gru 18:43
arcteryx98: W sensie do potęgi trzy ósemki i trzy jedynki, nie wiem dlaczego źle mi się zapisuje
10 gru 18:47
Mila:
23888111 mod72 tak?
Czyli podstawa potęgi to 23 a wykładnik : 888111
Piszesz znak do potęgi i po tym znaku {888111}
10 gru 18:53
chichi:
Teraz wynik się zgadza
10 gru 18:55
Mila:
4)
a) φ(868175) ? ma być ?
10 gru 20:39
Mila:
Funkcja Eulera− tocjent
868175=5
2*7*11
2*41
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1) φ(868175)=868175*(1− |
| )*(1− |
| )*(1− |
| )*(1− |
| )= |
| | 5 | | 7 | | 11 | | 41 | |
| | 4 | | 6 | | 10 | | 40 | |
=52*7*112*41* |
| * |
| * |
| * |
| =528000 |
| | 5 | | 7 | | 11 | | 41 | |
2)
72=2
3*3
2
| | 1 | | 1 | |
φ(72)=72*(1− |
| )*(1− |
| )=24 |
| | 2 | | 3 | |
23
24=1(mod 72)
dalej sam?
10 gru 20:59
arcteryx98: Tak, dokladnie 23888111
Mam pytanie, skad się wzięło
72*(1−1/2) * (1−1/3) ?
Oraz 2324 = 1(mod72)?
10 gru 21:10
Mila:
POczytaj w notatkach o funkcji Eulera.
23 jest względnie pierwsze z liczbą 72
23⊥72
1) Jeżeli p jest liczbą pierwszą natomiast a jest taką liczbą całkowitą, że a i p są względnie
pierwsze to
ap−1=1(mod p)
Przykład: NWD(6,5)=1
64=1(mod5)
2)
NWD(23,72)=1
23φ(72)=1 (mod n)
Jest wzór na obliczanie wartości funkcji φ.
10 gru 21:34
arcteryx98: Dziękuje. Mam jeszcze jedno zadanie nad którym się borykam
7. Czy któraś z poniższych par może być kluczem prywatnym w algorytmie RSA? Odpowiedź
uzasadnij.
W przypadku odpowiedzi pozytywnej podaj klucz publiczny.
(323, 12) (667, 61)
Odpowiedź: Pierwsza para nie, nieprawidłowe d. Druga – tak, klucz publiczny (667, 101).
10 gru 22:36
Mila:
Tego nie wiem. Może ktoś inny Ci pomoże.
10 gru 22:44
Mila:
1) 90000:6=15000
4285 podzielnych przez 21
2572 podzielnych przez35
NWW(6,21)=42,
2142−podzielnych przez 42
NWW(21,35)=105 , 857
NWW(6,35)=210
NWW(6,21,35)=210 ,428
|A∪B∪C|=|A|+|B|+|C|−|A∩B|−|A∩C|−|B∩C|+|A∩B∩C|
90000−(15000+4285+2572−2142−857−428+428)=71142
10 gru 23:23
Adamm: @Mila nie wiem jak mam sprawdzać skoro Ty nie piszesz oryginalnych podpunktów...
11 gru 11:07
Mila:
Do
Adamm.
Rzeczywiście nie napisałam którego zadania dotyczy wpis.
18:20 to propozycja rozwiązania zadania 1)
11 gru 16:18
Min. Edukacji: Już dawno po kolokwium😂
11 gru 19:04
Mila:
Ministrze, tu chodzi o prawdę
11 gru 20:56
Min. Edukacji: Każdy ma swoja prawde
11 gru 21:03