Geo analityczna
Cyz: W robię abcd którego pole jest równe 10 dane są przeciwległe wierzchołki A(1,1) B(3,5) wyznacz
c i d
Wyznaczyłem ze prosta dB ma wzór y=−1/2x + 4
I dalej nwm co robić chciałam ze trojkat acd i ze wzoru na pole trojkata o wierzchołkach abc
ale nie wychodzi
10 gru 16:13
janek191:
W rombie

!
10 gru 16:21
janek191:

Przeciwległe wierzchołki to np. A i C.
10 gru 16:24
Cyz: To wiem, tylko jak już wyznaczyłem równanie prostej DB
Y=−1/2x+4 to noe wiem co dalej
10 gru 16:30
janek191:

pr. AC
y =2 x +b i A = (1,1)
więc
1 = 2*1 + b ⇒ b = −1
y = 2 x − 1 lub 2 x − y − 1 = 0
======== ===========
S = ( 2, 3)
I AC I =
√4 + 16 = 2
√5
P = 0,5 *2
√5* I BD I = IBD I *
√5 = 10
I BD I = 2
√5
Romb jest kwadratem.
Odległość B od S jest równa
√5.
Prosta prostopadła do pr AC przechodząca przez S:
y = −0,5 x + c
3 = −0,5*2 + c ⇒ c = 4
y = −0,5 x + 4
C = ( 4,2)
D =( 0, 4)
10 gru 16:44
Cyz: Skąd wychodzi ze c to 4,2 i d(0,4)
10 gru 17:33
janek191:
Miało być:
B =( 4,2)
D =(0,4)
Z rysunku.
Można też obliczyć

B = ( x, y) = ( x, −05 x + 4)
Mamy
S = ( 2,3)
więc
I BS I
2 = (
√5)
2 = 5
( x − 2)
2 + ( − 0,5 x+ 1)
2 = 5
x
2 − 4 x + 4 + (0.25 x − x + 1) = 5
1,25 x
2 −5 x = 0
x*(1.25 x − 5) = 0
x = 0 ⇒ y = −0,5*0 + 4 = 4
D =( 0, 4)
lub
1,25 x = 5
x = 4 ⇒ y = −0,5*2 + 4 = 2
B = ( 4, 2)
10 gru 19:07
b4:
Romb jest kwadratem
to |AS| =|BS|= |CS|=|DS| i wektory AS⊥BS S(2,3)
i z warunku prostopadłości wektorów
→ →
AS=[1,2] to BS=[ −2,1] lub [2,−1]
więc
2−xB=−2 i 3−yB= 1 ⇒ xB=4 i yB=2 , B=(4,2)
D=(4−4, 6−2)= (0,4)
10 gru 19:53
Cyz: Ok, dziękuje! już rozumiem
10 gru 20:32