matematykaszkolna.pl
Fizyka/ trygonometria/ Pola: Witam, ja wiem, ze to nie jest forum fizyczne tylko matematyczne. Lecz jedno jest powiazane z drugim. Mam na studiach pewne zadanie dotyczace rowni pochylej. Jego tresc brzmi tak : Dla granicznego kąta pochylenia ……….. równi pochyłej gdy ciało o masie G = 1kG znajdującego się w spoczynku − dokonaj rozkład graficzny sił − wyznacz wielkości tych sił − przeprowadź obliczenia sprawdzające wyznaczonych graficznie sił Dane o obliczeń: 1/ siła G graficznie 0,1m, 2/ kąt pochylenia równi …….. Wyznaczyć graficznie i sprawdzić wg obliczeń wyznaczoną siłę F1, F2, N, T moja alfa wynosi 40 stopni Jak narazie tyle obliczyłam sama ale nie dam sobie reki uciac, ze jest to wykoanne poprawnie ; a = 40 stopni fn = g * cos a fn = 0.1 * cos(40) = 0.1 * 0,766 = 0.0766 = 7.66 f = g * sina f = 0.1 * sin(40) f = 0.1 * 0.6428 = 0.06428 = 6,428 Blagam o pomoc... totalnie nie rozumiem tego zadania. Wydaje sie byc proste po tym, ze cialo jest w spoczynku. Ale nie wiem jak to zrobic poprawnie...
10 gru 15:55