Fizyka/ trygonometria/
Pola: Witam, ja wiem, ze to nie jest forum fizyczne tylko matematyczne. Lecz jedno jest powiazane z
drugim.
Mam na studiach pewne zadanie dotyczace rowni pochylej.
Jego tresc brzmi tak :
Dla granicznego kąta pochylenia ……….. równi pochyłej gdy ciało o masie G = 1kG znajdującego
się w spoczynku
− dokonaj rozkład graficzny sił
− wyznacz wielkości tych sił
− przeprowadź obliczenia sprawdzające wyznaczonych graficznie sił
Dane o obliczeń: 1/ siła G graficznie 0,1m, 2/ kąt pochylenia równi ……..
Wyznaczyć graficznie i sprawdzić wg obliczeń wyznaczoną siłę F1, F2, N, T
moja alfa wynosi 40 stopni
Jak narazie tyle obliczyłam sama ale nie dam sobie reki uciac, ze jest to wykoanne poprawnie
;
a = 40 stopni
fn = g * cos a
fn = 0.1 * cos(40) = 0.1 * 0,766 = 0.0766 = 7.66
f = g * sina
f = 0.1 * sin(40)
f = 0.1 * 0.6428 = 0.06428 = 6,428
Blagam o pomoc... totalnie nie rozumiem tego zadania. Wydaje sie byc proste po tym, ze cialo
jest w spoczynku. Ale nie wiem jak to zrobic poprawnie...
10 gru 15:55