Udowodnij, że nie istnieje granica ciągu.
Kck: | | nπ | |
W jaki sposób udowodnić, że nie istnieje granica ciągu bn = cos( |
| )? Chyba nie da się |
| | 3 | |
tutaj nic zrobić w kwestii przekształceń. Wziąłem podciągi a
n = b
5n oraz c
n = b
2n ale
nie wiem co z tym zrobić dalej.
10 gru 13:48
adam: 6n i 6n+3
10 gru 14:16
Kck: I co dalej? W jaki sposób to udowodnić?
10 gru 14:22
adam: no dla 6n będziesz miał cos(2nπ) więc granica 1
a dla 6n+3 będziesz miał cos((2n+1)π) więc granica −1
1≠−1
Wychodzą różne granice więc nie istnieje granica ciągu
10 gru 14:40
Kck: A da się to jakoś formalnie zapisać bo nie wiem czy zostanie mi to uznane? Bo tak naprawdę to
tę granice można odczytać z rysunku, nie ma możliwości udowodnienia, że ta granica wynosi tyle
używając przekształceń, tak?
10 gru 14:48
Adamm: Zostanie ci to uznane jak napiszesz coś w rodzaju tego co @adam
11 gru 10:55