Statystyka
takva: Płaca miesięczna gr 1 gr 2
2300−2500 Liczba pracowników 4 Liczba prac. 2
2500−2700 Liczba pracowników 8 Liczba prac. 5
Wyznacz średnią arytmetyczną
Czy ten wynik jest prawidłowy?
gr 1.
2400*4+2600*8=30400/12=2533.3...
gr 2.
2400*2+2600*5=17800/7=2542.86
Dodatkowo trzeba wyznaczyć "s"
9 gru 17:54
sushi:
| ∑środek przedziału * liczebność grupy | |
| |
| całkowitą liczebność | |
zapis nieprawidłowy, bo jak 30 400 =2533,3....
9 gru 18:02
takva: sushi:
chodzi o ten zapis 2533,(3) ?
Dodam że "S" to odchylenie standardowe
9 gru 18:09
sushi:
2400*4+2600*8 ≠ 30400/12=2533.3...
9 gru 18:13
sushi:

na S są dwa wzory
9 gru 18:21
sushi:
Xi to środek przedziału
9 gru 18:22
takva: Grupa 1
s= 2400+2400+2400+2400+2600+2600+2600+2600+2600+260012 = 2100
x z kreska = 2100
s = (2400−2100)2 + (2400−2100)2 + (2400−2100)2 + (2400−2100)2 + (2600−2100)2 +
(2600−2100)2 + (2600−2100)2 + (2600−2100)2 + (2600−2100)2 + (2600−2100)2 +
(2600−2100)2 + (2600−2100)2} = 1860000
1860000 / 12 = 155000
Pierwiastek z 155000 = 393.7
Odchylenie wynosi 393,7
Dobrze podstawione?
9 gru 18:45
takva: Poprawka*
x z kreska =2533.3
s = (2400−2533,3)2 + (2400−2533,3)2 + (2400−2533,3)2 + (2400−2533,3)2 + (2600−2533,3)2 +
(2600−2533,3)2 + (2600−2533,3)2 + (2600−2533,3)2 + (2600−2533,3)2 + (2600−2533,3)2 +
(2600−2533,3)2 + (2600−2533,3)2 = 106666.6
106666.6/12 = 8888.8
Pierwiastek z 8888,8 = 94.28
Odchylenie wynosi 94.28
9 gru 18:51