Mógłby ktoś pomóc rozwiązać?
Nutrip:
log1,23=loga+nlog90,25
log1,9=loga+nlog110,25
(układ równań)
Wychodzi mi:
a=0,000027
n=2,375
ale nie jestem przekonana, bo a i n są bardzo rozbieżne względem siebie.
Proszę o rozwiązanie.
9 gru 12:02
PW: Odejmujemy stronami
log(1,9) − log(1,23) = n(log(110,25) − log(90,25))
| | 1,9 | | 110,25 | |
log |
| = n log |
| |
| | 1,23 | | 90,25 | |
log 1,544715447 = n log1,221606648
0,18884849 = n
. 0,08693139
n = 2,17239
Nad oszacowaniem błędu nie chce mi się myśleć.
9 gru 12:43
Nutrip: Dzięki PW, ale jeśli n wychodzi takie, to a=0,000068 , a wiem, że powinna wyjść liczba zbliżona
do n.
9 gru 13:01
I'm back:
A skąd w takim razie masz ten układ rownan?
9 gru 13:33
Nutrip: Do "I'm back":
Ustalam równanie krzywej i potrzebuję parametrów a i n. Układ równań jest narzucony jako:
logQ1=loga+nlogT1
logQ2=loga+nlogT2
a ja podstawiam w miejsce Q i T liczby.
9 gru 14:14
wredulus_pospolitus:
dobrze ... a skąd masz Q i T

Podane w treści czy jest to wynik jakiś pomiarów
9 gru 15:58
Nutrip: To są wyniki pomiarów, ale żaden błąd się wkradł, jeśli o to Ci chodzi
9 gru 16:46
I'm back:
To jeszcze jedno pytanie, we wzorze mamy logarytm o jakiej podstawie?
9 gru 17:01
Nutrip: Przepraszam, że taka długa przerwa−chwilowo nie miałam internetu.
To logarytm o podstawie 10.
9 gru 19:15
wredulus_pospolitus:
no to wychodzą takie a i n co wychodzą ... skoro myślisz, że a ~ n to albo równanie złe albo
błędy w pomiarach są
9 gru 19:30
wredulus_pospolitus:
czym jest Q ? czym jest T ? W jakich jednostkach je masz spisane w trakcie dokonywania
pomiarów?
9 gru 19:33
Nutrip: Q − [m3*s−1]
T − [cm]
9 gru 19:50
wredulus_pospolitus:
jeżeli T zamienisz na metry to wyjdą stosunkowo 'bliskie' wartości a i n (a≈1,4 ; n=2,17239)
i może tak też winno się zrobić ... nie wiem ... nie wiem jaka to labka jest
9 gru 20:06
Nutrip: To miałoby sens. Czyli należałoby zamienić te jednostki na początku, już przed podstawieniem?
9 gru 20:15
wredulus_pospolitus: oczywiście
9 gru 20:35
Nutrip:
Dziękuję!
9 gru 20:49