Mila:
Zastosowanie kombinacji z powtórzeniami:
Kombinacje n− elementowe ze zbioru: A={1,2,3,4,5,6,7,8,9} ,|A|=9
| | | |
1) | − liczba ciągów n−wyrazowych niemalejących ze zbioru:{ a1,a2,...,ak} |
| | |
| |
−liczba ciągów niemalejących ze zbioru: A={1,2,3,4,5,6,7,8,9} |
| |
2)
Przykłady:
n=2− liczby dwucyfrowe , cyfry występują w niemalejącym porządku:
{11,22, 33,44,55,66,77,88,99,
12,13,14,15,16,17,18,19,
23,24,25,26,27,28,29,
34,35,36,37,28,39,
45,46,47,48,49,
56,57,58,59,
67,68,69,
78,79,
89}
=============
Bez wypisywania :
9 ciągów stałych
9+36=45
========