nierownosc kwadratowa
hops: Dobry wieczor,
Delta w tym równiniu ma wyjsc 4 i nie wiem gdzie zrobilam blad. Moglby mi ktos pomoc? Tak
rozwiazalam:
(x−1/2)x>3(x−1/2)(x+1/3)
x2−1/2x>(3x−3/2)(x+1/3)
x2−1/2> 3x2+x−3/2x−3/6
x2−1/2x−3x2−x+3/2x+1/2>0 /*2
2x2−x−6x2−2x+3x+1>0
−4x2+1>0
Δ= 0−4*(−4)*1
Δ= 16
Bardzo dziękuję za odpowiedz
8 gru 18:22
chichi:
Delta nie powinna wyjść 4, a 16 − tak jak Tobie wyszło, ale po co delta?
| | 1 | | 1 | |
−4x2+1 > 0 ⇔ (1−2x)(1+2x) > 0 ⇔ x ∊ (− |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
8 gru 18:31
chichi:
Może miałeś/aś na myśli
√Δ? Bo ten rzeczywiście będzie równy 4
8 gru 18:32
hops: Nie czuję się na tyle pewna żeby nie obliczać deltą. Koleżance przy tablicy wyszła delta 4 (nie
pomnożyła przez 2) i właśnie miejsca zerowe −1/2 i 1/2 i tak samo było w rozwiązaniach. Czy
jest w takim razie możliwość że w tym przykładzie mogą wyjść dwie inne delty i obie będą
poprawne?
8 gru 18:37
a7: −4x2+1>0
x2−1/4<0
Δ=4
8 gru 18:42
chichi:
Tak dla nierówności:
−4x
2+1 > 0 mamy Δ = 16
−8x
2+2 > 0 mamy Δ = 64
To wszystko te same nierówności, tylko zapisane w innych postaciach, co za tym idzie również
'delty' wychodzą różne, ale zbiór rozwiązań nierówności nie ulega zmianom!
8 gru 18:42
hops: Ooo. dziękuję bardzo! Miłego wieczoru

!
8 gru 18:54
Mila:
Bez delty!
−4x
2+1>0 /: (−4)
| | 1 | |
x2− |
| <0 wzór skróconego mnożenia |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
(x− |
| )*(x+ |
| )<0 parabola skierowana do góry |
| | 2 | | 2 | |
8 gru 19:01
chichi:
Też proponowałem ten sposób o
18:31 ale autorka twierdzi "Nie czuję się na tyle pewna żeby
nie obliczać deltą." więc niech wyznacza rozwiązania za pomocą delty jeśli chce
8 gru 19:12
Mila:
Oczywiście ma prawo do tego, ale może weźmie pod uwagę Twoją lub moją propozycję
8 gru 20:01
chichi:
Pewnie, że tak. Miłego wieczoru i dużo zdrowia, bo wirus znowu szaleje...
8 gru 20:42
Mila:
Niestety, coraz więcej znajomych osób padło jego ofiarą.
Wzajemnie zdrowia
8 gru 21:42