Szereg geometryczny
Alaias: Rozwiąż nierówność (x+2)−1 + (x+2) + (x+2)3 + ....≤ −8/15
8 gru 17:31
Alaias: (x+2)
−1 tak powinno być
8 gru 17:33
a7:
i jeszcze trzeba zrobić założenia na q i na mianowniki i rozwiązać
(?)
8 gru 17:50
chichi:
Powinno wyglądać tak:
No plus wspomniane założenia
8 gru 18:27
Alaias: No właśnie "chichi" − tylko mam problem z rozwiązaniem tej nierówności
8 gru 18:31
chichi:
| 1 | | 8 | |
| + |
| ≤ 0 |
| (x+2)[1−(x+2)][1+(x+2)] | | 15 | |
| 15+8(x+2)(−x−1)(x+3) | |
| ≤ 0 |
| 15(x+2)(−x−1)(x+3) | |
Czy dalej sobie poradzisz?
8 gru 18:38
Alaias: Właśnie ten licznik stanowi problem
8 gru 18:42
chichi:
Szkolnym sposobem, niech:
W(x) = 15+8(x+2)(−x−1)(x+3) = −8x
3−48x
2−88x−33
| | 1 | | 1 | |
W( |
| ) = 0 ⇒ (x− |
| ) | W(x) − znalezione na podstawie tw. o pier. wym. |
| | 2 | | 2 | |
Podziel teraz schematem Hornera albo pisemnie i zobacz czy się dalej rozłoży
8 gru 18:50
Alaias: Aaaa, trafiłeś na 1/2, musiałam coś źle liczyć

Dzięki

!
8 gru 18:57
chichi:
Na zdrowie
8 gru 19:19
chichi:
| | 1 | | 1 | |
Teraz patrzę i widzę, że źle tu wpisalem tam winno być W(− |
| ) = 0 zatem dwumian x+ |
| |
| | 2 | | 2 | |
dzieli W(x)
8 gru 19:25
Alaias:
8 gru 19:57