Z próbnego 8 klasisty
Piter8: Oblicz pole trapezu, którego podstawy mają długość 35 i 10, a długość ramion 20 i 15
8 gru 13:47
a7:

P
TRAPEZU=(35+10)/2*
h=22,5*
h
Z polączenia trójkątów ADE i CFB powstaje trójkąt prostokątny
gdyż 20
2+15
2=25
2
1/2*20*15=1/2*25*
h
h=12
P=...
8 gru 14:07
b4:

h=20*15/25=12
P=270
8 gru 14:17
PW: Szacunek dla b4 za genialnie krótkie rozwiązanie. Obawiam się jednak, że wskazówka jest
zbyt lakoniczna. Piter9 może zachodzić w głowę:
− A skąd ja mam wiedzieć, że ten trójkąt jest prostokątny, tak będzie w każdym trapezie?
8 gru 14:36
chichi:
"− A skąd ja mam wiedzieć, że ten trójkąt jest prostokątny, tak będzie w każdym trapezie?"
Ty @
PW wiesz, więc odpowiem, może autorowi się przyda. Z tw. odwrotnego do Pitagorasa,
nie, nie będzie tak w każdym trapezie, to sprytne rozwiązanie 'okolicznościowe'
8 gru 15:19