Geometria
Janek: Policz pole trójkąta o bokach 11, 7, 6.
Jak to zrobić jak nie mam wysokości?
8 gru 08:18
janek191:
Skorzystaj z wzoru Herona
8 gru 08:43
janek191:
p − a = 1
p − b = 5
p − c = 6
P =
√12*1*5*6 =
√360 = 6
√10
8 gru 08:46
janek191:

Mamy
x
2 +h
2 = 7
2 = 49
( 11 − x)
2 + h
2 = 6
2 = 36
−−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
x
2 − ( 121 − 22 x + x
2) = 49 − 36
−121 + 22 x = 13
22 x = 134
więc
| 67 | | 4489 | | 5929 − 4489 | | 1440 | |
h2 = 49 − ( |
| )2 = 49 − |
| = |
| = |
| |
| 11 | | 121 | | 121 | | 121 | |
| 12√10 | |
P = 0,5*11* |
| = 6 √10 |
| 11 | |
============================
8 gru 08:56
Janek: Dziękuję
8 gru 09:55