ZONK: cze

potrzebuje pomocy w jednym zadaniu.... PLZ pomocy.
dziadek rozdzielil wszystkie posiadane orzechy pomiedzy 2 wnukow. mlodszemu dal 1/3
wszystkich orzechow i jeszcze 4 orzechy. starszemu 3/4 pozostalych orzechow oraz 3
ostatnie orzechy. ile orzechow mial dziadek

;S
21 lis 16:44
Ania_nt: Wg mnie:
x-ilość wszystkich orzechów
młodszy dostał: 1/3x+4
starszy dostał: 3/4(x-1/3x+4)+3
x=1/3x+4+ 3/4(x-1/3x+4)+3
x=12
zgadza się?
21 lis 20:04
agusia: równanie jest poprawne tylko brakuje nawiasu
x=1/3x+4+3/4(x-(1/3x+4))+3
x=24
21 lis 20:47
Ania_nt: masz rację

głupie błędy, bo tu się ciężej trochę pisze i patrzy potem od razu
rozwiązując
21 lis 21:05