Rekurencja uniwersalna
Marcin: Skorzystaj z rekurencji uniwersalnej i podaj dokładne asymptotyczne oszacowane dla poniższych
rekurencji. We wszystkich przypadkach zakładamy, że T(1)=Θ(1)
Korzystam z danego twierdzenia:
Dla funkcji T(n) zadanej przez:
| ⎧ | Θ(1), dla n ∊ {0, 1} | |
| ⎩ | a*T(⌊ n b ⌋) + f(n), dla n>1 |
|
Zachodzi:
a) Jeśli f(n)=O(n
logba−) dla pewnego >0, to T(n)=Θ(n
logba)
b) Jeśli f(n)=Θ(n
logba), to T(n)=Θ(n
logbalg n)
c) Jeśli f(n)=Ω(n
logba+) dla pewnego > 0 oraz af(
nb) ≤ cf(n) dla pewnego c < 1 i
prawie wszystkich n, to T(n)=Θ(f(n))
a) T(n)=2T(
n2)+5
a = 2 b = 2 f(n) = 5
n
log22 = n
1 = n
Czy ktoś może mnie dalej pokierować? Według mnie zachodzi tutaj warunek c) jednakże nie wiem
jak to ruszyć
b) T(n)=3T(
n2) + n
2
a = 3 b = 2 f(n) = n
2
n
log32 = O(n
0.631)
Tutaj taka sama sytuacja jak powyżej
c)T(n)=4T(
n2) + n
a = 4 b = 2 f(n) = n
n
log24 = n
2
n
2 > n − czyli znowu warunek c)