matematykaszkolna.pl
Rekurencja uniwersalna Marcin: Skorzystaj z rekurencji uniwersalnej i podaj dokładne asymptotyczne oszacowane dla poniższych rekurencji. We wszystkich przypadkach zakładamy, że T(1)=Θ(1) Korzystam z danego twierdzenia: Dla funkcji T(n) zadanej przez:
Θ(1), dla n ∊ {0, 1}  
a*T(⌊ n b ⌋) + f(n), dla n>1
Zachodzi: a) Jeśli f(n)=O(nlogba−) dla pewnego >0, to T(n)=Θ(nlogba) b) Jeśli f(n)=Θ(nlogba), to T(n)=Θ(nlogbalg n) c) Jeśli f(n)=Ω(nlogba+) dla pewnego > 0 oraz af(nb) ≤ cf(n) dla pewnego c < 1 i prawie wszystkich n, to T(n)=Θ(f(n)) a) T(n)=2T(n2)+5 a = 2 b = 2 f(n) = 5 nlog22 = n1 = n Czy ktoś może mnie dalej pokierować? Według mnie zachodzi tutaj warunek c) jednakże nie wiem jak to ruszyć b) T(n)=3T(n2) + n2 a = 3 b = 2 f(n) = n2 nlog32 = O(n0.631) Tutaj taka sama sytuacja jak powyżej c)T(n)=4T(n2) + n a = 4 b = 2 f(n) = n nlog24 = n2 n2 > n − czyli znowu warunek c)
7 gru 21:48
Adamm: https://en.wikipedia.org/wiki/Master_theorem_(analysis_of_algorithms) a) Tutaj f(n) = Theta(nlogba−r) gdzie r = 1, więc T(n) = Theta(n) b) Tutaj f(n) = Theta(nlogba+r) gdzie r = 2−log23 > 0 Dodatkowo a•f(n/b) = 3/4 f(n) więc warunek zachodzi Stąd T(n) = Theta(n2) c) Tutaj f(n) = Theta(nlogba−r) gdzie r = 1, więc T(n) = Theta(n2)
8 gru 15:11